Пекин се запозна с пещерата Водна при Табачка, средновековния град Червен и Ивановските скални църкви


Пекин се запозна с пещерата Водна при Табачка, средновековния град Червен и Ивановските скални църкви
Снимка: РИМ-Русе
15 Август 2017, Вторник


Проф. Николай Ненов от РИМ-Русе презентира пред китайците и деветте обекта на ЮНЕСКО в България

Автор: Десант

Директорът на Регионалния исторически музей в Русе - проф. Николай Ненов, представи днес в Централната академия за обучение на културна администрация към китайското Министерство на културата деветте обекта на ЮНЕСКО в България.

В рамките на провеждания в Пекин обучителен курс за консервация и експлоатация на обекти на световното културно наследство, в отделна своя презентация проф. Ненов се спря подробно и на особеностите на Ивановските скални църкви, на изключителното ниво на живописта, както и на широкия контекст на паметника.

Той описа отделно обекти като пещерата Водна при Табачка, обитавана от праисторията през Античността до Средновековието, Средновековния град Червен и фестивалите, които се провеждат на него. В презентацията бяха посочени връзките на скалните църкви с търновския царски двор, с култовете към местни светци и герои, особеностите на местната храна, както и изявите на „живите човешки съкровища“ от региона.

Проф. Николай Ненов подари на домакините издание на пет езика за трите обекта на Световното културно наследство от Североизточна България – Мадарски конник, Свещарска гробница и Ивановски скални църкви, създадено по съвместен проект с Регионалния музей в Шумен, което е финансирано от ЮНЕСКО.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки