Как да се защитим от разрушителната сила на мълниите


Как да се защитим от разрушителната сила на мълниите
10 Август 2017, Четвъртък


Ето няколко прости правила, които може да спасят живота ни

Автор: Десант

Лятото, освен че е сезонът на ваканциите по морето и на планина, е времето, в което се вихрят често гръмотевични бури.

„Мълнията е красиво, но и доста опасно природно явление. Знаем ли как да се защитим от нейната разрушителна сила, макар и вероятността да се сблъскаме с нея да е сравнително малка?" - обръщат внимание от дирекцията на Природен парк „Витоша".

Ето какво съветват специалистите за това как да се предпазим от попадение на мълния. Те предупреждават, че особено опасни са високите местапланински върхове, хълмове, покриви на високи сгради и т.н. А най-опасно е, когато човекът е най-високият предмет в околността.

Трябва да се избягват самотно растящи високи и полусухи дървета; както и самотно стърчащи скали и морени.

Когато сме на открито, следва да не се стои по време на буря в близост до вода и речни брегове. Ако тя ни завари насред езеро, река или дори басейн, трябва бързо се насочим към брега или излезем от водата и да се отдалечим.

„Потърсете ниски места – ровове, ями и др. Ако сте по билото на планината – възможно най-бързо слезте в ниското и горският пояс" - казват опитните планинари.

Гъстата гора от високи дървета може да се приеме за безопасна, но не трябва да се застава точно под определено дърво, а на достатъчно разстояние между няколко ствола.

Ако се окажем на открито място, не бива да бягаме, защото мълнията може да последва образуваното от нас въздушно течение.

Следва да вземем мерки да се изолираме от повърхността на земята: ако ни се намери под ръка някакъв сух материал, той може да помогне за това, като застанем върху него. Сухите обувки с гумена подметка също могат да помогнат, но не са гаранция. Ако пък разполагате с дълго и дебело въже, можете да го навиете в кръг и да седнете върху него.

В никакъв случай не трябва да се сяда върху мокра повърхност. Ако това е неизбежно, трябва да наведем главата си надолу, да приберем коленете към гърдите си и да повдигнем стъпалата във въздуха. И да внимаваме да не се подпрем с ръце на земята, за да не ги превърнем в проводник. Ако все пак не можем да си осигурим суха изолация – следва да легнем плътно на земята или да се снижим максимално.

Наближаващият удар на мълнията може да се усети по изтръпването на кожата и по усещането, че косата ви се изправя. В такъв случай трябва бързо да паднем на земята - най-напред на колене и длани. Светкавицата минава по най-краткият път към земята, така че ако ни удари в този момент, вероятността да спре сърдечната ни дейност или дишането се намалява. След това следва да легнем плътно на земята.

На всяка цена трябва да се отървем от металните предмети. Мобилните телефони, бижута, чадърите, риболовните пръчки и т.н. са често удряни от мълния. Следва да се стои далеч и от големи метални конструкции и огради. Дори мълнията да не ни удари, то ударната вълна от бързо разширяващият се въздух може да нарани дробовете ни. И естествено, трябва да бягаме далече от електропроводите с високо напрежение.

И едно доста необичайно на пръв поглед предупреждение – трябва да се стои далеч от едри домашни животни като коне, крави, волове и т.н., тъй като вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората, поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.

Ако сме вкъщи или в някакъв подслон, все още не може да се каже, че сме в безопасност. Необходимо е в случай на буря да изключим от мрежата всички електроуреди и да стоим далеч от прозорците и водопроводите.

В никакъв случай не трябва и да се къпем и да си мием ръцете – по време на гръмотевична буря водопроводите се използват за заземяване!

Подслон сред природата можем да намерим и в някоя пещера, но на повече от 3 метра навътре от входа и на поне метър от стените й. Често се случва мълнията да удари точно на входа й, както и под скални навеси. Малките пукнатини в скалите в повечето случаи предствляват отводнителни канали и също може да станат проводник на електричеството, което стоварва светкавицата. За достатъчно безопасни се смятат леките коли и затворените каросерии на камионите, заради ефекта на „Фарадеевата клетка“. Но пък трябва да им се свали радиоантената.

Ако сте голяма група хора, не е добре да се криете на едно и също място. Разпръснете се. Така вероятността да пострадате всички е по-малка - предупреждават специалистите.

И още нещо полезно - тъй като гръмотевицата се разпространява във въздуха със скоростта на звука (около 330 метра в секунда), то можете да прецените дали падащите мълнии са на относително опасно разстояние от вас. Обикновено мълниите са дълги до 2,5 км. Това означава, че трябва да сте на по-голямо от това разстояние – да речем 3 – 3,5 км.

Когато светкавицата блесне, започнете да отброявате секундите, докато чуете гърма. Приблизително 3 секунди са нужни той да измине 1 км, така че ако чуете гръм преди да преброите до 10, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако пък преброите повече от десет, това не означава, че със сигурност сте извън опасност. Понякога мълнията може да измине хоризонтално десетки километри (15-20 км) и да удари точка, над която дори има ясно слънчево небе!


В категории: Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки