Педиатърът д-р Борис Ангелов: Не водете бебетата и малките деца на плаж


Педиатърът д-р Борис Ангелов: Не водете бебетата и малките деца на плаж
Д-р Борис Ангелов, Снимка: УМБАЛ-Бургас
10 Август 2017, Четвъртък


В УМБАЛ-Бургас все по-чести са случаите на хоспитализиране на малчугани след прегряване

Автор: Десант

Бебета и деца до 2-годишна възраст не трябва да се водят на плаж. Педиатричната общност единодушно се обединява около това мнение.

„Противно на разпространеното схващане, че така детето се „калява”, всъщност му се вреди. За родителите плажът е удоволствие, но за малкото дете той крие риск за здравето", категоричен е педиатърът д-р Борис Ангелов, началник на Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ- Бургас.

Причините, поради които специалистите не препоръчват воденето на малчуганите на плаж, са няколко - незрялата имунна система на детето, податливост на инфекции, особено в среда със струпване на много хора, несъвършенство на терморегулацията на детския организъм и бързо настъпващи процеси на дехидратация.

Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято и под чадъра или в детската количка със сенник и да получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце. Затова, ако то повиши температурата си, стане отпуснато и вяло, започне да повръща, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Педиатрите препоръчват като най-удачно време за плажуване на деца над 2 години часовете до 11 и след 17 ч.

И в момента в детското отделение на най-голямата бургаска болница има хоспитализирани след прегряване на плажа кърмачета. Д-р Ангелов дава пример с няколкомесечно бебе, изписано от отделението за продължаване на лечението у дома. То обаче пак е заведено на плаж, където повишава температура, прави фебрилен гърч и отново постъпва в болницата.


В категории: Коментари , Рецепти за здраве

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ТТ
10.08.2017 11:03:55
24
1
Що за родител трябва да си да заведеш отново на плаж няколкомесечно бебе, изписано наскоро за лечение у дома?!?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки