Валери Симеонов: Генерал Иван Колев трябва да влезе в учебниците по история


Валери Симеонов: Генерал Иван Колев трябва да влезе в учебниците по история
Снимка: Дарик Добрич
29 Юли 2017, Събота


Това заяви вицепремиерът по време на тържествена церемония в Добрич, с която бе почетена 100-годишнината от смъртта на освободителя на Добруджа

Автор: Десант

С военен ритуал на Военноморските сили на Република България и панихида, отслужена от добрички духовници, в Добрич бе отбелязана тържествено 100-годишнината от смъртта на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев.

Част от церемонията бе и освещаването на паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от III българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. С тяхното монтиране се оформи цялостната композиция на мемориалния комплекс около паметника на славния наш пълководец.

Припомняме, че той бе изграден с личното съдействие и активното спомоществователство на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който предостави по-голямата част от средствата за направата му. Скулптурата на ген. Колев бе изработена от сина на акад. Николай Хайтов - скулптора Александър Хайтов.

"Ще ми се най-сетне в българското образование и в учебниците по история на децата да има поне няколко реда за Добричката епопея, за освобождението на Добруджа, за великия ген. Иван Колев – човекът, който ни показа с живота си, с делото си как трябва да служим на България – всеотдайно, с огромно уважение и обич" - това заяви по време на церемонията вицепремиерът Валери Симеонов.

На тържеството присъстваха депутати от парламентарната група на "Обединени патриоти" и ГЕРБ, представители на областното и общинско ръководство на Добрич, общественици и много граждани.


В категории: Новини , Войни за освобождение

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
vitoshaword
31.07.2017 08:31:28
1
0
Прочетете нещо интересно това лято: kralicatanakrastavicite.wordpress.com
2
Приятел на България
30.07.2017 19:25:22
0
0
Доколкото разбрах понастоящем трудно се сдобива човек с македонско гражданство, понеже албанците не искат техният процент от населението на БЮРМ да се намали в резултат на масово даване гражданство на "етнически македонци" от други страни. Ако в бъдеще обаче македонците успеят да сменят закона (което не е чак толкова вероятно, ако се има предвид албанците) ще има 100-200 граждани с двойно гражданство българско и македонско в Пиринска Македония и тогава БЮРМ ще може да се намеси във вътрешните работи на България в защита на "македонското малцинство".
Относно костите на Гоце Делчев:
Македония трябва да ги върне на роднините на Гоце Делчев, ако те ги искат, ако иска да се държи добросъседски и приятелски. Това не е предвидено в договора изрично, но духът на договора, духът на добросъседството принуждава македонските власти да го направят.
Тези кости не принадлежат нито на БЮРМ, нито на България, а на семейството му.
1
Приятел на България
30.07.2017 16:02:34
0
0
Генерал Иван Колев го няма в българските учебници по история понеже се е бил срещу руснаците които по онова време са били съюзници на румънските окупатори на Добруджа и Русия дълго години диктува какво да се пише във вашите учебници по история. Да не забравите и че Русия е подарила на Румъния Северна Добруджа, българска земя, през 1878 г., взета от нея от Османската Империя в замяна на Южна Бесарабия.
Трябва още да знаете че румънците никак не са признателни на руснаците за подкрепата им против българите, румънските "историци" казват че руската армия се е колебала да се сражава срещу българската и намерно се е движила така бавно в помощ на румънската армия сражаваща се с българската че когато е пристигла до мястото на битката румънците вече бяха претърпили поражение и руската помощ въобще я нямаше. Казват още че руснаците са се били кротко и без "убеждение" с българите и бързо са се изтеглили назад и отстъпили територия на Добруджа на българите.
България трябва да изисква от правителството на Молдова териториално-етническа автономия на българите в Тараклия. Гагаузите вече имат такава автономия, още от 1994 или 1995 г. Българите няма защо да бъдете дискриминари спрямо гагаузите. Това да бъде условие за присъединяването на Молдова към ЕС и/или НАТО.
Също така Албания абсолютно трябва да признае българското й малцинство, без отношенията между България и Албания да се влошават. Албания е важен съюзник на България против Сърбия, Гърция и Македония (ако Македония се държи неприятелски към България и продължава с македонизма си). България трябва да подкрепи Албания към ЕС и НАТО и срещу претенциите на Румъния за признаване "румънско малцинство" в Албания. Там не живеят румънци, а аромуни/власи които говорят подобен но различен език от румънския.
И гораните в Косово би трябвало да бъдат признати като българско малцинство, въпреки че, може би, не се смятат себе си за българи.
Няма защо да се срамувате ако България провежда про-американска/про-западна политика че не сте признателни на Русия. Сърбите по време на Титова Югославия са били твърде анти-руски, въпреки че Съветския Съюз беше техния съюзник през Втората Световна Война и е открадала от България Македония и Поморавя и е "върнала" тези територии на сърбите. Това че Тито беше не-сърбин не означава че сърбите са били русофили под Тито: всичките югослави бяха настроени враждебно към руснаците/съветските, а и много от второстепенните ръководители на Югославия бяха етнически сърби. Така че сърбите са били твърде непризнатели към Русия, техният съюзник през българо-сръбската война (1885 г.), втората балканската война, първата и втората световна война. И сега не се знае колко признатели би били ако нямаха нужда от руското вето насочен към независимостта на Косово в Съвета на Сигурност на ООН.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки