Мощите на св. Пантелеймон бяха посрещнати в столичния храм „Св. Седмочисленици“


27 Юли 2017, Четвъртък


Православното християнство почита днес светеца-церител и светите Седмочисленици

Автор: Силвия Горанова

Патриарх Неофит и духовенството посрещнаха тази сутрин честната глава на св. вмчк и церител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в столичния храм „Свети Седмочисленици".

Мощите пристигнаха у нас вчера по обяд. На границата ни с Гърция Честната глава на светеца бе посрещната от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, съобщи Официалния сайт на Св. Синод.

Мощите се носят от архим. Евгений, игумен на светогорския манастир „Св. Пантелеймон" и братя на манастира. Иконата с образа на светеца е носена от монаси от светогорския манастир „Ксенофонт", където е и изрисувана.На ГКПП „Кулата" всички служители на гранична полиция, както преминаващи граждани успяха да се поклонят на св. Пантелеймон и да изпросят неговата помощ и закрила. След като всички се поклониха Честната глава замина за София.

На 31 юли в 10,00 ч. Мощите на светеца ще бъдат посрещнати в Руския храм-подворие „Св. Николай" в София.

На 1 август светините ще отпътуват за Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.

Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и за вярващите там по програма, утвърдена от Неврокопска митрополия.

За тези, които няма да могат да присъстват на утрешната съборна литургия от Официалния сайт съобщиха, че богослужението ще бъде излъчвано на живо в официалната страница на Св. Синод във Фейсбук, съобщава http://www.bg-patriarshia.bg/.


В категории: Вяра , Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки