Борисов: С подписването на Договора за добросъседство ще отворим нова страница в отношенията ни с Македония


Борисов: С подписването на Договора за добросъседство ще отворим нова страница в отношенията ни с Македония
26 Юли 2017, Сряда


„Европейският съюз оцени договора като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония“, допълни премиерът

Автор: Десант

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на България да изгради модерни добросъседски отношения, основани на европейските ценности.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Той отбеляза, че в продължение на години няколко български правителства от целия политически спектър са били ангажирани в преговорите, отстоявайки българския национален интерес.

Според Борисов посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история е първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите.

„Европейският съюз оцени договора като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония“, допълни премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза още, че с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и ще се установят отношения на сърдечни приятелства.

В рамките на заседанието министър Ивайло Московски представя и друг документ, който ще даде възможност да се предприемат конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Приятел на България
26.07.2017 19:45:19
0
0
Третото не е отстъпление от страна на България в договора а само неприятелски жест на "владата" на БЮРМ.
4
Приятел на България
26.07.2017 19:40:44
0
0
3. отстъпление: договорът няма да бъде подписан на 2. август, а на 1. август, тоест правителството на БЮРМ не смята 2. август за "заедничка" историческа дата за празнуване с България.
3
Приятел на България
26.07.2017 19:00:39
0
0
Ако договорът остава в сила 10-15 години населението на БЮРМ ще придобие отново българско самосъзнание.
2
Приятел на България
26.07.2017 18:43:57
0
0
Договорът е добър но има и съществени отстъпки в полза на Македония. Ако го регистрирате в Организацията на Обединени Нации бъдещите македонски власти няма да могат да го "раскинат"???
1
Приятел на България
26.07.2017 18:38:05
0
0
1. Според него той може да бъде "раскидан"/"раскинет" от Македония когато и да иска.
2. Изрично се споменава че е написан на "македонски език, според конституцията на БЮРМ", а не само на "официалния език на БЮРМ, според конституцията й", тоест Бъгария признава "македонския език".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки