Във Варна ще прогонват средиземноморската цикадка с... мини оси


Във Варна ще прогонват средиземноморската цикадка с... мини оси
21 Юли 2017, Петък


Този вид биологична борба ще се приложи за първи път в България

Автор: Десант

От 2014 г. Варна редовно се напада от присламчилата се от миниатюрна бяла пеперудка - цикадата Metcalfa pruinosa, в чието "меню" влизат повече от 200 дървесни и тревисти вида. И тази година морският град е побелял от безброй насекоми, които унищожават наред цветя, храсти и листа на дървета.

Малките бели пухести насекоми не са опасни за човека, но нанасят щети на растителността. Те атакуват най-вече младите клончета, в резултат на което се отделя сладък сок, който привлича пчелите, осите и мухите. Топлото и влажно време стимулират тяхното разпространение.

Единственият регистриран в страната инсектицид за борба срещу вредителят обаче е забранен за приложение на площи, използвани от широката общественост, каквито са парковете и градините. По тази причина опитите за третиране с разрешените за употреба биоциди не дават никакъв резултат.

Сега Община Варна започва биологична борба срещу бурното развитие на средиземноморската цикада, каквато се провежда за първи път в страната. Пред Радио Варна д-р Антоанета Тончева - директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация" в морската столица, съобщи, че са купени 20 гнезда с мини оси, които паратизират само върху цикадите. Те не жилят и не са опасни за другите видове. Именно на тях ще се разчита за справяне с нашествието на средиземномоските неканени гости.

Само да не стане като в култовия анимационен филм на Доньо Донев "Умно село" и после да се наложи варненци да търсят начин как да изтрепят осите! Това - в кръга на шегата, разбира се!



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки