Какво видя военният министър по време на учението “SABER GUARDIAN 2017”


Какво видя военният министър по време на учението “SABER GUARDIAN 2017”
20 Юли 2017, Четвъртък


С всяка година придобиваме нови способности, което е показателно и неслучайно сме страна-домакин в това учение, което е най-голямото в Черноморския регион, посочи началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев

Автор: Десант

„Впечатлен съм от съвместимостта между страните-участнички. Доволен съм от усилията, които са положени и смятам, че трябва да продължим интензивно, както и до сега, с подобни съвместни учения. Искам да благодаря на всички участници, преди всичко на нашите партньори от САЩ, с които от дълго време на този полигон развиваме съвместните си способности“. 

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след днешните демонстрации на съвместни способности по време на Деня за високопоставени гости и медии на многонационалното учение „SABER GUARDIAN 2017“.

„България е изключително добър пример за една отлична поддръжка от страна на държавата-домакин и на Министерството на отбраната, което ни позволява да провеждаме тук подготовки с използването на най-различни видове сили и средства със смесени способности. За нас това е от изключителна важност“, заяви командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис и подчерта, че това са най-добрите бойни стрелби, които е наблюдавал на този учебен полигон.

С всяка година придобиваме нови способности, което е показателно и неслучайно сме страна-домакин в това учение, което е най-голямото в Черноморския регион“, посочи началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и изрази убеденост, че Българската армия ще продължи да повишава подготовката си.

В рамките на Деня за високопоставени гости и медии на учението “SABER GUARDIAN 2017” на Учебен полигон „Ново село“ бяха представени съвместни бойни действие на формирования от страните-участници в учението: България, САЩ, Гърция и Грузия.

Динамичният показ представя действия на многонационална батальонна бойна група в отбрана, действаща в зоната на съвместна операция. Учението е базирано на фиктивен сценарий - военен конфликт с държава, притежаваща равностойни бойни способности със съюзническите войски на държавите-членки и партньори на НАТО, включително танкове, бойни машини на пехотата, артилерия, авиация.

Тактическото формирование включваше български сили за специални операции, български танков взвод Т-72, гръцки танков взвод с танкове Leopard 2M HEL, американска механизирана рота с БМП М2А3 "Брадли", грузинска лекопехотна рота, гръцка вертолетна авиация АН-64 "Апачи" и СН-47 "Чинук", българска вертолетна авиация Ми-17, АS-532 "Кугар" и Ми-24, българска тактическа авиация Су-25, американска минохвъргачна батарея и българска батарея 122 мм самоходни артилерийски установки 2С-1 "Гвоздика".

Демонстрациите включваха  различни тактически бойни действия от съвместна отбранителна операция. Способностите и дълбочината на действие на съвместните сили на съюзници и партньори от НАТО реално показаха възможностите на обединените усилия за воденето на успешна операция.

На Деня за високопоставени гости и медии на „SABER GUARDIAN 2017“ присъстваха още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, посланиците на страните-участници в учението, депутати, висши офицери и представители на областната и общинската администрация в региона.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки