Зловещата руска игра „Син кит“ - фейк или истина


Зловещата руска игра „Син кит“ - фейк или истина
18 Юли 2017, Вторник


Противоречиви информации около новата мания, подтикваща деца към насилие и самоубийство, заливат интернет пространството

Автор: Светлана Николова

Родители и учители от няколко български града алармират за разпространението на зловещата руска игра „Син кит“ сред децата. Два от случаите са цитирани в медиите. В същото време обаче от Центъра за безопасен интернет обвиниха наскоро таблоидите, че се възползват от историята (истерията, да бъдем по-точни), за да генерират посещения.

Според Георги Апостолов от Центъра истерията покрай синият кит е пряко следствие на неспособността и на родители, и на деца, да различат фалшиви от истински новини.

Дали това действително е така и има ли повод да се тревожим, оставаме изводите на читателите.

Първа за появата на опасната игра у нас сигнализира през февруари т.г. Севдалина Мавродиева – Нейкова от Добрич, която е ръководител на спортен клуб в града. Жената прочела във Фейсбук за „Синия кит“ и, след като се запознала с ужасяващите детайли около „забавлението“, решила да проведе разяснителен и ограмотяващ разговор с малчуганите в клуба й.

За тези, които не са чували досега за това извращение уточняваме, че на децата се дават предизвикателства, като да си изрисуват кит върху дланта с бръснарско ножче, да гледат страшни филми, да правят и изпращат "секси" снимки, да подпалят дома си, да извършат кражба.

Задължително изискване е да изпратят запис, който да доказва, че задачата е изпълнена стриктно.

„След като изразих във Фейсбук възмущението си и призовах родителите да внимават за интернет контактите на своите деца, съвсем неочаквано с мен се свързаха три дечица на възраст между 12 и 16 години“, разказва Севдалина Мавродиева – Нейкова.

Децата й изпратили снимки на кореспонденцията си със "Синия кит". Комуникацията ставала на руски език. Едно от тях дори получавало обаждания по Messenger приложението на Фейсбук. Детето игнорирало отсрещната страна, но позвъняванията ставали все по-настоятелни.

За инвазията на играта в Пазарджишко пък съвсем наскоро разказа Валерия, която е майка на ученик. Синът й от известно време бил доста запален по "Синия кит", заедно с приятели прекарвал доста време на компютъра.

Първоначално младата майка не се притеснила. Детето разказвало, че за да мине дадено ниво, трябва да изпълни някакво предизвикателство. Жената смятала, че всичко е във виртуалното пространство.

Миналата седмица обаче момчето споделило, че мисията му била да скочи от високо място и попитал родителите си това не е ли опасно.

„А ние сме спокойни, че детето ни е вкъщи и си стои кротко на компютъра", коментира пред в. „Марица“ шокираната майка и добавя: „Добре, че преди да направи нещо, Митко винаги ни пита, иначе не ми се мисли какво щеше да стане".

Родителите обяснили на сина си, че това е опасно и не е игра за деца. Заедно изтрили профила му в социалната мрежа. След това се обадили на близките на приятелчетата му и им обяснили за опасната игра.

Валерия и още няколко майки са се заели да разпространят до всички свои познати за рисковете на играта. Те недоумяват как може тя все още да не е спряна, след като има пострадали деца по цял свят.

Според публикации в чуждите медии, играта се свързва с история в Русия от 2015 г., когато момиче се самоубило и смъртта му била с твърдения, че група престъпно проявени лица поддържа онлайн игра, която предизиква малолетни да приемат 50 предизвикателства, а после ги кара да се самоубият.

След това онлайн групи започват да изникват в руската социална мрежа "Vkontakte", където тийнейджърите използват хаштага "синий кит", или пък кодове като f57, за да се включат в играта.

Според "Новая газета" между ноември 2015 г. и април 2016 г. 130 тийнейджъри са се самоубили в Русия заради играта. Властите обаче не потвърждават дали именно затова са се самоубили децата.

От тогава обаче историята обикаля Русия, Казахстан и Киргизстан и стига до България.

Според Александър Ненов, автор на книги за опасностите в интернет, властите трябва да са бдителни.

„Когато става дума, че извънземните идват, това е забавно, но когато става дума за подобен тип действия, ние разпространяваме модел, който се използва за психологически тормоз и влияние над хора, като младите тийнейджъри”, смята той.

Допълнителни приходи при такъв тип панически маркетинг онлайн носят и компютърните вируси, които се разпространяват от непроверени сайтове.

Така че, дори историята със „Синия кит“ да се окаже поредния фейк, нищо не пречи родителите да оказват постоянен контрол над децата си – какво четат в интернет, какви игри играят, с кого си комуникират, в какви социални групи се включват. Страх лозе пази, казват старите хора.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки