Валери Симеонов: Апелирам прокуратурата да повдигне адекватно обвинение на убиеца на Алекс


Валери Симеонов: Апелирам прокуратурата да повдигне адекватно обвинение на убиеца на Алекс
17 Юли 2017, Понеделник


Вицепремиерът уточни, че процедурата по бутането на незаконните постройки в ромската махала – един от ангажиментите, поет лично от него пред протестиращите срещу циганските безобразия в Асеновград, продължава

Автор: Силвия Горанова

„Пореден случай на битова циганска престъпност в с. Бяла завърши този път фатално. Апелирам да се приложи цялата строгост на закона. Апелирам и прокуратурата да преквалификацира обвинението от битова престъпност към състав, който е адекватен на случилото се - Алекс Александров почина.

Това написа преди минути вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов в страницата си във Фейсбук.

Малко преди това той уточни, че процедурата по бутането на незаконните постройки в ромската махала – един от ангажиментите, поет лично от него пред протестиращите срещу циганските безобразия в Асеновград, продължава. 

Припомняме, че още вчера проверка на общинската администрация установи, че 14 жилищни и 7 стопански постройки, както и 4 навеса в ромския кв. "Лозница" в Асеновград са незаконни.

Предстои събарянето им.
Вече са връчени предписания на собствениците за доброволно премахване. Ако това не стане в законовия срок, кметът Емил Караиванов ще нареди те да бъдат изринати. 

Жителите на Асеновград очакват обещанията на държавата, на общинското ръководство и на полицията да се изпълнят в срок, иначе ще възобновяват протестите си, каза пред радио „Фокус“ в неделя Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите в града и баща на едно от децата, които бяха нападнати при сблъсък между цигани и членове на отбора по кану-каяк край язовир "40-те извора".

По думите му, едно от дадените обещания е спазено - вече е осигурена охрана за гребците в Асеновград.

"Дадени са обещания и за събаряне на незаконните постройки, за разкриване на приемна на МВР и повече полицейско присъствие, както и за изселването на незаконно пребиваващите и без адресна регистрация в циганския квартал. Очакваме всичко да се изпълни. Ние заявихме, че ако до 15 дни няма видими резултати и напредък, ще възобновим протестните си действия. Вече е изминала седмица", посочи Тодоров.

Той допълни, че през следващата седмица протестиращите отново ще се срещнат с вицепремиера Валери Симеонов, за да обсъдят постигнатото до момента и предстоящите стъпки.

По повод избора на общински терен за разкриването на приемна на МВР - Асеновград в кв. "Лозница" Йордан Тодоров коментира, че избраната сграда и преди е изпълнявала тази функция, но след като щатът за служители е намален, пунктът е бил закрит.

"Сега искат да го възстановят, но доколко и каква ще бъде ефективността от това, предстои да видим", каза още Йордан Тодоров.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки