Кръщават на Васил Левски улица в кипърската столица


Кръщават на Васил Левски улица в кипърската столица
17 Юли 2017, Понеделник


Това е второто място в Никозия, свързано с паметта на Апостола на свободата

Автор: Десант

Улица в кипърската столица Никозия ще носи името на Васил Левски. Решението на кипърските власти бе обявено в навечерието на 180-годишнината от рождението на големия наш национален герой, оповести БНР.

Улицата се намира в община Лакатамия, която е част от Никозия. Предложението е на българския посланик в Кипър Христо Георгиев.

„Това е израз на уважението ни към България и българския народ, които в най-трудното време за Кипър след турската инвазия и окупация през юли 1974 г. бяха винаги до нашата страна и нашия народ" - изтъква пред националното ни радио д-р Фотула Хаджипапа, кмет на община Лакатамия.

Тя, както и много други кипърци, е завършила Медицинския университет в София през 1983 г. Още двама български възпитаници работят в общинската администрация.

В община Лакатамия, която с 42-хилядното си население е една от най-големите в Кипър, в момента живеят и много българи.

Официалната церемония по наименуването ще се състои през септември заради изключително горещото време в момента в Кипър. В нея ще вземат участие наши сънародници, децата от българските съботно-неделни училища на острова, както и гости от родния град на Левски Карлово.

Улица „Васил Левски” ще е второто място в кипърската столица, свързано с Апостола на свободата. През 2012 г. негов барелеф бе открит пред българското посолство в Никозия. Средствата за изработването на мемориалния знак в размер на 6000 евро бяха набрани чрез дарителска кампания, в която се включиха и българи, и кипърци.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки