Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“


Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“
Снимка: БНР
14 Юли 2017, Петък


ВМС  ще участват с 13 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 900 души личен състав

Автор: Десант

Военноморските сили (ВМС) на Република България ще участват с 13 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 900 души личен състав в националното военноморско учение „Бриз 2017”. То се провежда от днес до 23 юли 2017 г. и е отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО.

В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътните войски.

В учението „Бриз 2017” ще вземат участие: ВМС на Гърция с патрулен катер HS „RITSOS”; ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; ВМС на Полша с щабни офицери; ВМС на Румъния с ракетен катер „ZBORUL”; ВМС на Турция с подводница “PREVEZE”, ракетен катер “KILIÇ”, патрулен катер „KARADENIZ EREGLI” и самолет CN-235; ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”; Втората постоянната група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса с три кораба: ескадрен миноносец „DUNCAN” от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, турската фрегата „YILDIRIM” румънската фрегата  „REGЕLE FERDINAND”.

Двадесет и първият “Бриз” през 2017 г. продължава традицията да се отработва междуведомственото сътрудничество в многонационална среда.

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза.

По време на учението ще бъде сертифициран кораб на ВМС – фрегата „Дръзки”, съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат; по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи) и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик/превоз на мигранти по море, съвместна операция по спасяване на голям брой хора на море.

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и общ ръководител на „Бриз 2017”.

Офицер, провеждащ учението и директор на Щаба за контрол, е капитан І ранг Георги Пенев - началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки