575 души са се лекували от хепатит у нас от началото на годината


575 души са се лекували от хепатит у нас от началото на годината
13 Юли 2017, Четвъртък


Какви са новите режими на лечение, разясняват от Националната здравноосигурителна каса по повод Световния ден за борба с хепатита на 28 юли

Автор: Силвия Горанова

През 2016 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) утвърди лечението с новите безинтерферонови режими за всички пациенти с хроничен вирусен С хепатит. Така се гарантира тяхното спокойствие и сигурност, тъй като при новото лечение се регистрира близо 100% успеваемост, съобщават от касата.

Повод да се отвори темата за това заболяване е Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли.

От началото на 2016 г. до март 2017 г. лечението се прилагаше приоритетно за 12 или 24 седмици само при пациентите с HCV инфекция в стадий на прецироза и цироза (стадийна фиброза F3 и F4), декомпенсирана цироза и с тежки придружаващи заболявания, припомнят от НЗОК.

От март насам са били приети нови критерии за лечение, в които приоритетните групи пациенти отпадат  и така практически на терапия вече подлежат всички с доказан вирусен „С“ хепатит.

Приетите изисквания са съобразени и с новите терапевтични препоръки на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL) за лечение на пациенти с хроничен хепатит С. Една от основните промени в тези препоръки включва по-кратък курс на лечение за широка група пациенти.

У нас за повечето пациенти с генотип 1в стадий F0-F2 приложението на два от наличните в България терапевтични режими с директно действащи антивирусни средства (ДДАС) е 8 седмици, което има еднаква ефективност с 12-седмичното лечение.

След успешното приоритетно лечение на повечето болни в стадий на прецироза и цироза, практически всички бъдещи пациенти могат да бъдат включени на новия съкратен режим на лечение.

Това ще доведе до изразходване на значително по-малко финансови средства, на рязко намаляване на епидемиологичния риск и на подобрение на здравното състояние на тези пациенти, а не на последно място - и на понижаване на социалното напрежение, свързано с прилагането на съвременна терапия при лечението на хроничната HCV  инфекция.

През 2016 г. НЗОК е одобрила за лечение с  ДДАС 411 здравноосигурени (ЗОЛ),  за което е заплатила сумата от над 38 милиона лева.

През 2017 г., в резултат на договорените много добри отстъпки от страна на НЗОК, стойността на лечението е намалена и до май 2017 г. за терапия на 575 болни НЗОК е заплатила почти същата сума. 

За сравнение през 2015 г., когато не е имало ограничение на броя болни, 507 пациенти са получили терапия със стандартното интерфероново лечение, при която успеваемостта е до 50%. Заплатената за целта сума е 8 800 000 лв.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки