Създават център за непридружените деца бежанци


Създават център за непридружените деца бежанци
11 Юли 2017, Вторник


Предстоят и законодателни промени в областта на детското правосъдие и борбата срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

Автор: Десант

До края на годината се очаква да бъде взето решение за изграждането на Център за непридружени деца бежанци у нас. Той ще бъде с капацитет за 50 деца, като нуждите на всяко едно от тях ще бъдат обследвани в срок между 3 и 6 месеца. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за закрила на детето, чийто почетен председател е вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

На година се очаква центърът да обслужва 300 деца. Финансирането за изграждането му ще бъде по линия на Норвежкия финансов механизъм. Предстоят разговори къде да бъде местонахождението му. Целта е непридружените деца да бъдат настанявани там, вместо както е в момента - в центровете за бежанци към Държавната агенция за бежанците.

Институциите отчетоха рязък спад в броя на непридружените деца бежанци в България – тази година те са едва 300, докато през миналата са били над 2700.

Националният съвет прие на заседанието си днес алгоритъм за работа по случаи на деца чужденци на територията на България. Той бе разработен от междуинституционална работна група, създадена със заповед на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Новият механизъм ще прецизира проблема с децата бежанци у нас, защото в момента за настойник на сериозен брой непридружени деца кметовете определят един чиновник. На практика е невъзможно осигуряването на личен лекар не детето.

Детското правосъдие бе другата основна тема в днешното заседание на Националния съвет за закрила на детето. Представители на Министерството на правосъдието съобщиха, че подготвят проект на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни деца. Той ще отмени досега действащият Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който е от 1958 г.

Нови законодателни промени пък в Семейния кодекс ще решат по съвременен начин проблемите, свързани с попечителството и настойничество над деца, стана ясно по време на Националния съвет за закрила на детето.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки