Ще плащат ли шуменци по-скъпа вода


Ще плащат ли шуменци по-скъпа вода
Снимка: shmoko.bg
30 Юни 2017, Петък


Решението е изцяло в ръцете на местните общински съветници


На 16 гласа остана кулоарната подкрепа, която бе реализирана вчера в сесийна зала при гласуване „за“ или „против“ бизнесплана на ВиК в Шумен. Одобряването му от съветниците означава упълномощаване на кмета Любомир Христов да гласува със „за“ на днешното заседание на Асоциацията на ВиК за Шуменска област, съобщи shmoko.bg.

„Против“ пък означава предопределяне на гласуването в асоциацията, тъй като там Община Шумен държи 33.72 % от гласовете, а за одобряване на бизнесплана са нужни 2/3 от гласовете. В изнервена обстановка и при положение, че работата явно отиваше на „против“, по предложение на проф. Добрин Добрев от ГЕРБ общинските съветници решиха гласуването, което в частност е гласуване и „за“ или „против“ поскъпванена водата, да бъде отложено за сесията през юли.

Настроенията срещу бизнес-плана на ВиК бяха известни от близо месец, а 10 дни преди сесията общинският съветник от РБ Добромир Драев започна подписка срещу този план, като поиска създаването на комисии, които да анализират проблемите на водното дружество и двата мащабни проекта за водния цикъл на града. В навечерието на заседанието срещу поскъпването на водата се обявиха и общинските съветници от ГЕРБ д-р Стоян Тодоров и Владислав Григоров, а бизнеспланът на ВиК беше отхвърлен от две комисии – икономическата и по екологията.

За арбитър и разяснител на ситуацията от София специално беше доведена заместник-министърът на МРРБ Малина Крумова. Преди да й дадат думата обаче, се завъртя един тричасов дебат, в който участваха както съветници в костюми, така и граждани по бермуди. Реформаторът Иван Ламбов направи презентация, която изглеждаше като писана във ВиК, а университетският преподавател Бисерка Йовчева изнесе и малка лекция по математика.

Особено активен в сесийна зала беше Добромир Драев, на когото темата ВиК му е стара тръпка. Според Драев в бизнес плана не се вижда предложение за намаляване на загубите, които има водното дружество. „Трябва да видим инвестиции. 750 хил. лева не са инвестиции, това са пари за ремонтни дейности. Единственото, което виждаме, е увеличение на цената. И заплаха, че няма да има инвестиции или средства по програмите, ако не се приеме бизнес планът“, разясни Драев.

Той заяви, че бизнесплан трябва да има, но да е ясно представен. Брадатият съветник призова останалите да не подкрепят бизнесплана с мотив, че не е правилно направен. Отворен остана и въпросът със законността на правените амортизационни отчисления във ВиК за 2015 г., както и с тяхното изразходване.

Яснота в ситуацията трябваше да внесе зам.-министър Малина Крумова, но се оказа, че тя е дошла в сесийната зала по тояга и морков. Крумова си позволи недвусмислено да предрешава изхода от гласуването със заплаха, че ако съветниците не натиснат копчето „за“, Шумен ще види пречиствателна станция за питейна вода, ама друг път. Елемент на шантаж имаше и в обясненията на зам.-министър Крумова, че ако гласуват с „против“ шуменските съветници поставят в зависимост още 9 общини. В ролята на морков беше аргументът, че ако гласуват „за“ (ако слушкат демек) съветниците, шуменци ще получат пречиствателна станция.

Истинска дипломация проведе в кулоарите проф. Добрин Добрев, който почти поименно обикаляше съветниците от различни партии в опит да ги „склони“ към конструктивна подкрепа за бизнесплана, но поне пред очите на репортери и свои колеги нито един от атакуваните не поддаде.

Решението дали гражданите на Шумен ще плащат по-скъпа вода е изцяло в ръцете на общинските съветници на Шумен. Ако те кажат „не“, кметът Любомир Христов е задължен да гласува с „против“ на заседанието на водната асоциация. Това автоматично води до отхвърляне на бизнесплана, а без одобрен бизнесплан ВиК не може да внесе в КЕВР искане за по-висока цена на водата.

Източник: shmoko.bg


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки