Откриват нова мемориална плоча в памет на Николай Хайтов


Откриват нова мемориална плоча в памет на Николай Хайтов
Сградата на професионална гимназия „Свети Патриарх Евтимий“ в Асеновград, където е учил акад. Николай Хайтов
27 Юни 2017, Вторник


Тя ще бъде поставена върху гимназията в Асеновград, която писателят завършва за 3 вместо за 5 години

Автор: Десант

На 30 юни – в деня, когато се навършват 15 години от кончината на акад. Николай Хайтов, в училището в Асеновград, където той учи от 1937 г. до 1939 г. – днес Професионална гимназия „Свети Патриарх Евтимий“, ще бъде открита мемориална плоча в памет на големия наш писател.

Инициативата е на неговата дъщеря – писателката Елена Хайтова, която със съдействието на ръководството на учебното заведение миналата година организира сред учениците конкурс за есе по произведенията на именития си баща. От тази година учредената награда вече има общоградски статут, а темата, по която сега ще пишат кандидатите за приза, е знаменитата Хайтова фраза от неговите „Мъжки времена“: „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш“.

Николай Хайтов завършва училището вместо за 5 – за 3 години, като само през първата учи редовно, а следващите години се явява като частен ученик.

Досега в училищната сграда имаше единствено стая, посветена на талантливия бивш възпитаник на школото. Новият мемориал, на който е увековечена мисълта на Хайтов: „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“, ще е до монтираната на фасадата паметна плоча в чест на един друг бивш ученик на гимназията – откривателя на лековития нивалин, извличан от листата и цветовете на блатното кокиче — Димитър Пасков.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки