Ще ровят за строителни материали до Белоградчишките скали


Ще ровят за строителни материали до Белоградчишките скали
27 Юни 2017, Вторник


Местните жители и управници скочиха срещу плановете за изграждането на две кариери до природната забележителност

Автор: Десант

Нов еко скандал се разгаря тези дни около плановете за изграждане на две кариери близо до Белоградчишките скали, които застрашават както природната забележителност, така и основния поминък в региона - туризма. 

Разрешителното за тях е издадено в последния ден на служебното правителство и обхваща територия от около 1 кв. км в площ „Диаклас”, намираща се в землищата на селата Чифлик и Праужда, която попада в защитените зони Западен Балкан и Западна Стара планина и Предбалкан.

Срещу кариерите се е заел да се бори инициативен комитет от местни жители. Против разрешителното възразяват и общинските съветници, които тези дни разпространиха декларация по този повод.

Белоградчишките старейшини са категорични, че проучването за кариера за добив на строителни материали противоречи на целите и приоритетите на Плана за развитие на общината за периода 2014 – 2020 г. 

Мнението им е, че извършването на проучване за строителни материали и евентуално последващо разработване на кариера за строителни материали би влязла в сериозен конфликт с ландшафта.

"От най-високата точка на Белоградчишката крепост, която е най-популярния туристически обект в Белоградчик, в посока юг към величествената гледка на Западен Предбалкан и централното било на Западна Стара планина с най-високия й връх – Миджур (2168 м.) има  пряка видимост към площта за проучване, която е разположена по десния скат на р. Стакевска точно срещу Белоградчишките скали. Разстоянието по права въздушна линия е само 4,5 км. 

Едно евентуално разработване на кариера за добив на строителни материали би се отразила пагубно на ландшафта в този район. Ландшафтът в частта от Белоградчишката антиклинала в района на Белоградчишките скали е един от изключителните и разпознаваеми ландшафти, представляващ основата не само на българската, но и на европейската идентичност" - поясняват в декларацията си общинските съветници.

Ту допълват, че площта за проучване попада в границите на проекта за „Природен парк Белоградчишки скали“ който е в процес на процедура по обявяване в МОСВ. Освен това тази площ попада и в рамките на Геопарк „Белоградчишки скали”, създаден през 2014 г. на територията на общините Белоградчик, Димово и Макреш и в процедура по кандидатстване пред ЮНЕСКО за получаване на статут на част от мрежата на европейските геопаркове.

Теренът на площта за проучване и евентуална бъдеща кариера се намира непосредствено до общински път, по който се движат туристи и местни жители до селата Праужда, Крачимир и Стакевци и е единствената връзка на тези села с гр. Белоградчик. Пътят не е пригоден за движение на тежки транспортни средства – няма банкет, мостовете са с малка товароносимост и има дълги тесни участъци с ширина 3,4- 4 м. 

Освен това, площта за проучване отстои само на 750 м от с. Чифлик. Селото се намира в подветрената страна и замърсяването от шум и прах несъмнено ще увреди здравето на неговите жители и средата за обитаване. В населеното място и близките околности има изградена туристическа инфраструктура за селски туризъм. Инвестирано е в три ваканционни селища, две от които са влезли в експлоатация. Съществуват и няколко къщи за гости.

В съседното село Стакевци също функционират къщи за гости. На 1700 м от терена за проучване съществува територия с биосертифицирана земеделска земя. На 500 м има поне две новосъздадени овощни градини, едната от които е биосертифицирана.  

махала Извос на с. Чифлик също по проект са реализирани градини от сливи и лешници. Изграждането на кариера би обезсмислило и компрометирало направените вече инвестиции - се изтъква в декларацията на Общински съвет-Белоградчик.

В документа се обобщава, че издаването на Разрешение № 470 от 2 май.2017 г. на министъра на енергетиката за проучване на строителни материали край Белоградчишките скали с титуляр "Каро трейдинг" ООД е недалновидно и неадекватно. 

До края на миналата седмица са подадени 7 жалби до Върховен административен съд срещу разрешението. Пет от тях са от собственици на имоти, включени в територията за проучване, една от кмета на община Белоградчик, подкрепена от Декларацията на Общински съвет и една от Сдружение за дива природа „Балкани”.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки