И модерните мотриси „Сименс” на БДЖ може да излязат извън строя


И модерните мотриси „Сименс” на БДЖ може да излязат извън строя
27 Юни 2017, Вторник


Случаите с аварирали локомотиви зачестяват

Автор: Десант

След като преди дни при запалване на локомотив в Горна Оряховица обгоряха тежко двама машинисти, тази нощ бе регистриран нов инцидент с товарен влак. В 2,45 часа на гара Костенец машинна бригада е забелязала задимяване в помощния локомотив на композиция на товарен влак, съобщиха от Министерството на транспорта. До пожар не се е стигнало, а авариралата машина е била своевременно откачена от композицията.

В предаването „Тази сутрин” по Би Ти Ви бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев и синдикалистът Петър Бунев заявиха, че дизеловите и електрически мотриси „Сименс”, които са най-близкото до представата за съвременен подвижен състав в БДЖ, може да отпаднат от разписанията след Нова година. Причината е, че ресурсът им изтича в края на 2017 г., а процедурата за ремонта им се бави. 

„На 10 години трябва да минат среден ремонт. Имат ресурс от 30 г., но за тези 30 г. не трябва само да се карат, трябва и да се поддържат”, изтъкна в студиото Бунев. По думите му обществената поръчка за този ремонт в момента се обжалва. „Ще стигнем до положение дори парите да ги имаме, няма да имаме влакове”, предупреди представителят на КНСБ.

По думите му в случая с Горна Оряховица става дума за машина на около 40 г., която не е модернизирана, смята се за опасна и освен това не е предпочитана и от ръководството, тъй като лесно позволява кражби на гориво.

Според Кристиан Кръстев БДЖ е пред фалит и въпросът е колко дълго държавата ще крепи железницата. Според него управлението на железопътния превозвач трябва да бъде разписано в дългосрочна програма за развитие.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки