Румен Радев с идея как да дисциплинира политическата класа


Румен Радев с идея как да дисциплинира политическата класа
25 Юни 2017, Неделя


Нужен ни е единен орган с изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта, казва президентът

Автор: Десант

В България ще има истинска правосъдна реформа, когато бъде създаден  единен орган с изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава определи като „димна завеса“ изместването на темата за предлаганите и осъществявани промени в българското правосъдие с опита да се фокусира общественото внимание върху изправността на автомобилите на Националната служба за охрана.

„В концепцията за съдебна реформа и дори в предлагания от есента антикорупционен закон липсва най-важното – не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта“, заяви президентът.

Румен Радев припомни, че преди няколко дни е приключила поредицата от  негови консултации с всички отговорни ръководители в съдебната ни система и открои най-важната промяна, отчетена от представителите на правосъдието.

„За първи път имаме пряк дистанционен избор за членовете на Висшия съдебен съвет. Това означава хората в тази система да преценяват сами без натиск отвън“, заяви президентът.

Най-важното условие за ефективността на една система са професионализмът и моралните качества на магистратите, добави държавният глава.

В отговор на въпрос за въвеждането на румънския антикорупционен модел у нас, президентът беше категоричен, че „България не може директно да подбира модели. Крайно време е да се сдобием с много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение. Такова обвинение, което да издържа в съда“, посочи президентът.

Според него в този орган трябва да влизат служители от ДАНС, разследващи полицаи, специалисти по информационни технологии, в областта на банковото и финансовото дело.

„Тези хора, събрани в един екип, с достатъчно правомощия и високи заплати, трябва да разровят всички крупни съмнителни обществени поръчки, да гледат много внимателно в това, което в момента се случва“, призова Румен Радев.

Според държавния глава страната ни се нуждае от подобен орган, който да дисциплинира политическата класа, защото без ефективна борба с корупцията е невъзможно да се постигне голям икономически напредък, ръст на БВП, достатъчно добър климат за инвестиции, високо качество и стандарт на живот.

Президентът заяви, че ще проведе нови срещи със заместник-министър председателя по правосъдната реформа Екатерина Захариева и ще отстоява идеята за създаването именно на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, а не за  приемането на раздут закон, който да гарантира профилактика.

„През изминалата година в Румъния има отнето имущество на стойност 667 млн. евро и директно 227 млн. евро са върнати в държавния бюджет от разкрити корупционни схеми, а в България от дейността на КОНПИ приходите са 18 милиона лева“, коментира Румен Радев.

Държавният глава уточни и че не бяга от своята отговорност по отношение на НСО, но в никакъв случай не може да погазва закона.

„Контролните функции на президента по отношение на НСО са вменени по закон в специална комисия към парламента“, подчерта той и добави,  че има добра комуникация със Службата, така че върху нейната работа да бъде осъществяван реален и ефективен контрол.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки