В дните около лятното слънцестоене слънчевата светлина, нахлуваща в Ивановските скални църкви, е най-силна


В дните около лятното слънцестоене слънчевата светлина, нахлуваща в Ивановските скални църкви, е най-силна
22 Юни 2017, Четвъртък


Музейният обект ще работи в деня на рождението на св. Йоан Кръстител с удължено работно време, за да се види т. нар. „светлинен феномен“

Автор: Десант

На 24 юни, събота, Ивановски скални църкви ще работят с удължено работно време – до 21.00 ч. , съобщават от Регионален исторически музей-русе.

Всеки, който желае, може да посети музейния обект и да види т. нар. „светлинен феномен“. Според иконографско изследване, представено в музея през май тази година от Александър Стойков, в дните около лятното слънцестоене слънчевата светлина, която нахлува от западния вход на църквата и успява да достигне до вътрешността на храма, е най-силна.

Това се случва в края на деня, когато слънцето започва да залязва. Именно тогава предполагаемата фигура на Христос върху южната стена на църквата се осветява от същите лъчи, които осветяват фигурата на Мойсей върху източната стена на първото прозорче на църквата. Според изследването, по този начин слънчевата светлина обвързва Мойсей с Христос като в своеобразно светлинно Преображение.

Теорията издига твърдението, че пикът на светлинния феномен на църквата е около 24 юни – рождението на св. Йоан Кръстител. Тогава потокът светлина е насочен директно към мястото върху южната стена, пред олтара, където се е намирала фигурата на Христос.

От РИМ-Русе уточняват, че изграждането на допълнителните помещения, оформянето на големия проход и на прозорчето в западната стена на църквата е довело до отстраняване на голяма част от намиращата се там сцена „Възнесение Христово“.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки