Ще показват на фестивал как се приготвя "кулско мясано"


Ще показват на фестивал как се приготвя "кулско мясано"
16 Юни 2017, Петък


Всяко домакинство в граничния град пази тайна семейна рецепта за специфичната подправка от зеленчуци, билки и ядки

Автор: Десант

Всеки край на България си има свой специфичен кулинарен специалитет, който не се среща другаде. Един от тях е „кулско мяшано“, което е дало начало на популярния израз в Кула - „нящо мяшано“, което значи смесица, микс от различни качества, черти и детайли, които изобразяват пъстрия и многопластов кулски дух и бит.

Това е подправка от зеленчуци, билки и ядки, която всяко домакинство от граничното градче си приготвя по тайна семейна рецепта. Задължителните съставки на разядката са сол, стрити червени чушки и чубрица. Към тях се добавя по желание сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и пр., което прави всяка смес уникална.

Сега от неформално сдружение „Майсторителница Убавило“ са решили да възродят старата традиция по приготвянето на кулската шарена сол, като организират фестивал, посветен на него, който ще се проведе на Еньовден, когато се берат билките за мяшаното.

Ще има и кулинарен конкурс за най-вкусно мяшано, като гостите ще имат възможността да опитат местния кулинарен деликатес с парче домашно омесен хляб.

Покрай това те ще се забавляват с кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, кулски хора, възстановка на легендата за видението в римската крепост и др.


В категории: Новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки