Средновековният Търновград ще се възкреси на Царевец


Средновековният Търновград ще се възкреси на Царевец
Снимка: Община Велико Търново
10 Юни 2017, Събота


Там в края на месеца и в първите дни на юли ще се състои поредното издание на фестивала на историческите възстановки

Автор: Десант

От 30 юни до 2 юли гражданите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да станат част от поредното издание на фестивала на историческите възстановки "Ежедневието на средновековен Търновград на Калоян", организирано от НД ”Традиция” – клон Велико Търново, съвместно с Община Велико Търново и РИМ-Велико Търново, съобщават от местната администрация.

Фрумът се провежда за трета поредна година в Архитектурно-музеeн резерват “Царевец” и има за задача да предложи на посетителите, чрез историческа реконструкция на бит, кухня, занаяти, изкуства и войнски умения от периода XII-XIV век – времето на династията Асеневци,  едно загадъчно и приятно изживяване.

За периода на фестивала главната улица на крепостта и царския дворец ще оживеят и ще върнат посетителите в една отдавна забравена и отминала епоха. За това ще помогнат над 100 реконструктори от: ”Beli orlovi”- Белград, Съpбия; “Ursului brun”- Букурещ, Рyмъния; НД “Традиция” - клон Велико Търново; Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна; Сдружение за възстановяване и съхранение на историческите традиции  "Авитохол" – Варна; Средновековно  общество MODVS VIVENDI – София; Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик; Група „Верени“ – София; Проект “Св. Лазар” – Асеновград; Средновековна крепост “Туида” – Сливен; Клуб за средновековни военни изкуства ”Ратина” – Сливен и свободни реконструктори от страната и чужбина.

Ще бъдат пресъздадени източен и западен образец лагери и ще бъдат представени оборудвани палатка, шатра и юрта със съответните за периода вещи. 

Умели майстори ще покажат леене, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие, производство на хартия, плетене на въжета и свещолеене.  Посетителите ще може сами да опитат уменията си в някои от представените занаяти.

По време на фестивала ще се приготвя храна за участниците само по средновековни рецепти, а публиката ще има възможност за дегустация на ястията на средновековните жители на Византия, Ориента и Западна Европа.

Покрай демонстрациите на боравeне с различни оръжия – копие, меч, бич, лък, бойни метателни машини, ще има обособен център за стрелба с лък и ще се проведе и турнир по стрелба с лък за участниците във фестивала. За втори път в крепостта ще се проведат двубои с меч между воините от различните групи. Турнирът ще е със състезателен характер и ще излъчи един победител.

В съботния ден ще бъдат представени елементи от знаменитата битка при Одрин от 1205 г. и пленяването на латинския император Балдуин Фландърски.

Посетителите ще може да се запознаят с танците и музиката от тази епоха, представени от  музикалната група “Ериней” и реконструктори от групите. 

Под музикален съпровод и обяснение от четец ще бъдат представени и елементи от дворцовите протоколи.


В категории: Новини , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки