Черепи на загинали през Априлското въстание монаси откриха в Троянския манастир


Черепи на загинали през Априлското въстание монаси откриха в Троянския манастир
07 Юни 2017, Сряда


Находката ще хвърли светлина върху участието на монаси от Светата обител в революционните борби

Автор: Десант

Уникална находка от 1876 г. откриха в Троянската света обител по време на разчистване на монашески килии в най-старото - западно крило на манастира. Това съобщи за БТА игуменът на манастира Величкият епископ Сионий.

Там днес е изложена новата сбирка от икони към музейния комплекс. В стар сандък братята от манастира са открили два черепа и надпис. На единия от черепите е изписано "йеромонах х. Сава", а другият не бил надписан. В овехтелия сандък е намерен надпис "Два черепа на монаси-революционери, посечени в двора на манастира. 1876 г.".

Епископ Сионий е категоричен, че това е станало при разгрома на Априлското въстание. Според него неслучайно и един от черепите е надписан. Това е била стародавна манастирска традиция след години тленните останки на починалите монаси да се надписват. Сега предстои заедно с братята от манастира, историци и краеведи, да се опитат да открият на кой монах е другият череп.

Известно е, че Троянската света обител е тясно свързана с революционно-освободителните борби в България, както и че нейните монаси са участвали в тези борби. Известен е фактът, допълва епископът, че тук многократно е пребивавал Апостола на свободата Васил Левски, който е създал единствения в страната революционно-монашески комитет в манастира, в който са участвали много монаси, между които Максим, Партений, Кирил и др. 

В този революционен комитет монасите и младежите са наброявали 80 души, разказва игуменът. Начело на комитета е бил поставен като председател архимандрит Макарий, подведен под клетва от самия Левски.

С намирането на уникалната находка ще се хвърли още светлина върху жестокото потушаване на Априлското въстание и участието на монаси от Троянски манастир в него, смята епископ Сионий.

Новооткритата находка ще бъде показана на 8 юни. Официално ще бъде отворена за вярващите и посетители на манастира новата библиотека, наречена " Книгохранителница", която е съхранила над 3500 тома стари книги, пазени векове в обителта.

Сред уникалните църковни издания има и дигитализирани копия, които ще бъдат достъпни за посетителите. Тогава ще бъде открита и новата иконна сбирка, част от големия музеен комплекс на манастира, в която ще могат да се видят уникални стари икони и църковна утвар от различни периоди.

Посетителите на Светата обител ще могат да разгледат и реставрирана монашеска килия, в която е живял игуменът на манастира архимандрит Хаджи Филотей, който заедно със Захарий Зограф са изографисали новата манастирска църква.

На 8 юни от 18 часа ще бъде дадено началото на новия поклонническо-туристически сезон. През миналата година Троянският манастир беше обявен за най-посещавания манастир от поклонници и туристи в България за 2016 г., каза още епископ Сионий.

По БТА


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки