По молитвите на отец Георги от с. Жегларци стават чудеса


По молитвите на отец Георги от с. Жегларци стават чудеса
Снимка: Българска патриаршия
06 Юни 2017, Вторник


Предстои премиера на документалния филм „Пътят на воина“, който проследява живота на един от най-смелите български свещеници от новата ни история

Автор: Десант

На 9 юни 2017 г. ще се състои премиерата на новия документален филм „Пътят на воина“, посветен на за отец Георги от добричкото село Жегларци (1923 – 2015) - наш съвременник, духовен отец и смел изповедник на православната вяра.

Прожекцията ще се състои от 18,30 ч. в Руския културно-информационен център в София, съобщават от Светия синод.

Документалната кинолента е с продължителност 75 минути. 

Филмът проследява вълнуващия жизнен път на отец Георги от Жегларци със силни кадри от последната година на живота му и от предсмъртните му проповеди.

Сценаристът Георги Тодоров е богослов и православен публицист, автор на многобройни статии и книги – главно в областта на църковната история.

Режисьорът Христо Димитров – Хиндо, който е и оператор на продукцията, е по-известен като сценарист и оператор на игрални и документални филми, сред които „Знаеш ли, бедни ми рибарю“, „Преводачката на черно-бели филми“, „Реката”, „Тишина в Камбоджа”, „Баща” и др.

Отец Георги е роден на 22 септември 1923 г. През 1965 г. е ръкоположен за свещеник и цял живот служи в селата Жегларци, Кладенци и Орляк в Доростолска епархия. Бог му отрежда служение във времената на атеизма, като го дарява с твърда вяра и мъжество да отстоява и разпространява истините на Православието – да служи, да проповядва, да опява и венчава, да изповядва – въпреки физическия и психически тормоз и репресиите от страна на тогавашната власт. На няколко пъти животът му е бил сериозно заплашен, грозяло го изпращане в лагер.

Той живял бедно с презвитерата и шестте си деца. Със силната си вяра в Бога подготвил за семинарията 21 момчета, от които 18 стават свещеници. Сред тях са неговите трима сина, и осем негови племенници.

Отец Георги е признат за един от най-смелите български свещеници от новата ни история, за който негово духовно чедо казва: „Дядо Георги е едновременно смирен и железен“. По молитвите му стават чудеса, някои от които са описани в книгата "Живот, дела и подвизи на отец Георги от Жегларци" с автор игумения Валентина Друмева, която познавала лично отеца.

Премиерата на документалния филм за него се осъществява в рамките на официалната програма на Международната конференция "Свето-Йоанови четения", организирана в периода 9-11 юни 2017 г. с благословението на Негово светейшество Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх. Форумът се свиква по инициатива на църковното настоятелство при столичния храм "Св. вмчк Георги" - Ротонда.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки