Правнуци на Макгахан тръгнаха по стъпките му из България


Правнуци на Макгахан тръгнаха по стъпките му из България
Снимка: Topnovini.bg
06 Юни 2017, Вторник


Тръгвайки от Плевен, те ще минат през Трявна, Велико Търново, Елена,  Несебър, Созопол и, разбира се, Батак

Автор: Десант

Четиринадесет наследници на военния кореспондент Джанюариас Макгахан, останал в историята с описанията си за Баташкото клане и застъпването си за българите, са в българия, за да извървят пътя на именития си родственик от времето на Руско-турската война 1877-78 г.

Първото им посещение бе в Плевен, където в неделния 4 юни посетиха в Панорама „Плевенска епопея”. Наследниците от три поколения, жители на различни американски щати бяха посрещнати от заместник-кмета на общината арх. Невяна Иванчева, директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка и писателя Пелин Пелинов, посветил книга на живота и делото на Макгахан.

Възхищението от монументалния паметник, емоциите от първата среща с паметта за едни от най-драматичните събития в историята на България, с която е свързан техният прадядо, внуците вписаха в новата почетна книга на панорама „Плевенска епопея”. Запознавайки се с тежките сражения край Плевен, те осъзнаха каква смелост и кураж е проявил техният именит предшественик, отразявайки драматичните военни действия.

Всички правнуци на Макгахан работят на престижни позиции - сред тях е офицер от американската армия, бивш служител в НАТО, компютърни специалисти, държавни служители. Те поддържат помежду си телефонни контакти, но част от тях са се запознали лично едва на летището преди пътуването за България.

Маршрутът им в България включва още Трявна, Велико Търново, Елена,  Несебър, Созопол и, разбира се, Батак.

Организатор на посещението е Фондация „Ние, българите по света” с председател Михаил Томов.

Роденият в средата на ХІХ век американски журналист  Джанюариас Макгахан е известен както с репортажите си за вестник „Дейли нюз" по време на Руско-турската война, така и с разследванията си за широкомащабните зверства на турската армия над цивилното българско население след неуспеха на Априлското въстание. Неговите репортажи предизвикват във Великобритания широка вълна от обществено негодувание срещу Турция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки