В Попово започва един от най-известните панаири в Североизточна България – Русалският


В Попово започва един от най-известните панаири в Североизточна България – Русалският
Снимка: Архив на Община Попово
05 Юни 2017, Понеделник


В миналото пътниците, отправили се с влак към поповското изложение, пътували с 50 % намаление

Автор: Десант

Днес в Попово се открива един от най-известните панаири в Североизточна България – Русалският панаир. Той се провежда през така наречената Русалийската седмица, която започва с отбелязвания тази година на 5 юни празник на Свети дух и продължава седем дни.

Началото на поповския русалски панаир е поставено през 1908 г., когато в Градската градина бил осветен извор, смятан за лечебен. По-късно до извора е построен и параклиса "Рождество Богородично", действащ и до днес. За освещаването на извора се стекли хора от цялата околия и от съседните селища. Не пропуснали възможността да предложат стоката си и търговците. Така постепенно възникнал и панаирът, уточняват от пресцентъра на Община Попово.

Форумът се провежда вече повече от едно столетие без прекъсване. По много стара традиция, която почти не прави изключение в последователността си на поповския панаир, има поне един много дъждовен ден - за да им върви на търговците по вода.

Панаирът е известен като „Русалийски“ заради времето, в което се провежда – Русалийската седмица, по името на приспособен от християнството езически обичай. През тези дни, настъпвало голямо раздвижване на населението и на търговията. По влаковете пътниците, отправили се към панаира, пътували с 50 % намаление. Градът добивал празничен вид.

Със специална заповед, кметът нареждал да се украси целият със зеленина, „господа гражданите, през цялото времетраене на панаира да украсят дюкяните си, а също и всички учреждения, с националните знамена“. Тогава се използвал всеки повод, за да се подчертае националното и да се повдига патриотизмът на населението.

Както и да се менят датите на църковните празници, панаирът винаги се прави преди жътва – време, удобно заради това, че всичко е засято и хората се събират да се разведрят от напрегнатото трудово ежедневие.

В рамките на панаирната седмица в петък ще са и честванията за празника на Попово.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки