Арменците в Сливен поставиха мемориален знак – хачкар


Арменците в Сливен поставиха мемориален знак – хачкар
Снимка: Община Сливен
Ключови думи: хачкар, Сливен, арменци
05 Юни 2017, Понеделник


Кръстът е изработен в Армения от специален камък

Автор: Десант

Арменски каменен кръст – хачкар, беше поставен в Сливен на 3 юни. Мемориалният знак се намира в градинката в близост до катедрален храм „Свети Димитър”. До 1972 г. на това място са съществували арменска църква, библиотека и читалище.

Кръстът е изработен в Армения от специален камък. Направен е основно с дарения на арменската общност, съобщават от сливенската общинска администрация.

Церемония по освещаването извърши отец Храч Мурадян - духовен пастир на пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“, с благословията на Архиерея на Арменската епархия в България – архимандрит Исахак Бохосян.

„Каменните кръстове хачкар са едни от символите на Армения, неизменна част от нашата религия и самите нас. Източници сочат, че началото им идва от 4 век, когато арменците приемат християнството. Нашите предци са ги поставяли на кръстопътища, църкви и манастири. Така изразявали вярата си.

Казват, че някои от тези кръстове имат магическа сила. Лекуват, предпазват от беди и се явяват като пазители на градовете”, каза Аршавир Хулян – председател на сливенския клон на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“.

Народният представител от "Обединени патриоти" Петър Петров подчерта, че паметникът е символ на присъствието на арменската общност в Сливен. „Нейните представител оформят до голяма степен културния облик на това старо и свещено за всички нас селище”, допълни той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки