Истинските нестинари отбелязаха празника си в Българи


Истинските нестинари отбелязаха празника си в Българи
Снимка: Община Царево
04 Юни 2017, Неделя


В автентичен вид включеното в списъка на ЮНЕСКО нестинарство се изпълнява само в това странджанско село в нощта на 3 срещу 4 юни

Автор: Десант

Нестинарският празник в село Българи тази година събра рекорден брой посетители, съобщиха от пресцентъра на Община Царево.

Спазването на обичая започна на 3 юни рано сутринта с камбанен звън и празнична литургия. Иконите на св. св. Константин и Елена бяха занесени с музика до „Аязмото“ за „Водосвет“, а нестинарският огън запален от ранния следобед.

Тази година бе възстановена и традицията, на празника в селото да се проведат народни борби.

Кулинарен базар на занаятите, предложи на гостите в Българи да опитат традиционни за станджанската кухня ястия, приготвени от представители на близките села Бродилово и Кости.

В  Информационния център на село Българи бе представена автентична фотоизложба на нестинарския обред, а желаещите да се потопя в магията на киното имаха възможност да гледат прожекция на 3D документалния филм „Стъпки в огъня“.

Богата фолклорна програма с участие на местни и гостуващи състави и изпълнители забавляваше присъстващите, които по традиция извиха голямо българско хоро. Гост на тържествата бе президентът Румен Радев, на който това бе първото посещение в Бургаска област.

Късно вечерта на площада пред църквата „Св. св. Константин и Елена“ в жаравата влязоха нестинарите, които изпълниха ритуала под звуците на автентичната нестинарска мелодия.

От Община Царево припомнят, че на 30 септември 2009 г. нестинарството бе включено като нематериално културно наследство на човечеството в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни.

Затова и местната администрация остро реагира на псевдонестинарския фестивал, който неотдавна бе проведен в София.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки