Влакът „Синия Дунав" отново се композира в Русе


Влакът  „Синия Дунав" отново се композира в Русе
Снимка: Topnovini.bg
26 Май 2017, Петък


Макетът му е изложен край пейзажи от „Муждузвездни войни" в Международната среща на жп моделистите

Автор: Десант

Умален макет на композицията „Синия Дунав“, свързваща в миналото Русе със София; пейзажи от „Междузвездни войни“; разрушеният при бомбардировките в Сърбия мост над река Сава; железопътни гари и съпътстваща инфраструктура, както и красиви ландшафти могат да се видят по време на Международната среща на жп моделисти, която се провежда от 26 до 28 май в „Канев център" в Русе.

Във форума взимат участие над 100 души от България, Румъния, Сърбия, Унгария, Германия, Гърция. За догодина в трасето ще бъде включен и макет на Дунав мост.

Международната модулна среща на жп моделистите се провежда за седма поредна година, като това е второто й издание в Русе.

"Идеята е да запознаем младите хора с това интересно и привлекателно хоби, както и да представим това, което правят хората от няколко държави в тази посока, влагайки немалко средства и сили" - уточнява Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет ДМ“ ООД, които съвместно с „Експрес сервиз“ подпомагат събитието. По думите му един макет на локомотив, който издава и съответните звуци, струва над 200 евро.

Трасетата са с около 30 % повече от миналата година, което предполага и нови интересни макети, информират организаторите. Част от тях са изработени от децата от Професионалната гимназия по железопътен транспорт в София.

Новост е, че тази година в мащаб ТТ е включено и трасе на теснолинейка, което е изработено ръчно и е рядкост да се види. Изготвена е и специална композиция хладилни вагони, която да припомни, че Русе е бил сериозен център в тази област.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки