Под Балдуиновата кула ще се появят макети на великотърновските забележителности


Под Балдуиновата кула ще се появят макети на великотърновските забележителности
Снимка: Wikimapia
25 Май 2017, Четвъртък


Идеята за новата атракция в старопрестолния град е на украинско семейство

Автор: Десант

Нов парк под Балдуиновата кула ще градят във Велико Търново. Той ще носи името „Търновград – духът на хилядолетна България“.

Атракцията ще ствува 4,4 милиона лева и ще бъде изградена от украинци. Заради нея ще бъде отворена южната порта на Царевец, известна като „френхисарска", а край Балдуиновата кула ще се направи паркинг, информира кметът на старопрестолния град Даниел Панов.

Инвестиционното предложение за новия парк е депозирано още през миналата година, но може да се реализира сега, след като вече има становище на Министерство на културата за района, в който има артефакти.

Паркът ще съдържа миниатюрни копия на всички културни и природни забележителности на Велико Търново и ще е своеобразен музей на открито.

„Подобни паркове има в Холандия, Германия Италия, Австрия. Като сувенири се продават и всички изложени експонати. Така ще се обагати туристическия продукт и ще се урбанизира тази изоставена зона" - уточнява още Панов.

Освен този парк, ще има и нов мост над Янтра.

В парка са решили да инвестират семейство Александър и Наталия Меншикови от Украйна. Те ще стопанисват атракцията в продължение на 10 години. Украинците са декларирали, че възнамеряват да вложат 2,2 млн. евро за изработката на 75-80 миниатюри на забележителности в мащаб 1:35. Конструкциите ще се правят поетапно, като цената на всяка ще е не по-малко от 10 хил. евро.

Паркът ще отвори нови 15 работни места, като инвеститорите обещават да дават в местната хазна по левче за всеки посетител на атракциона. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки