Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас


Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас
20 Май 2017, Събота


Това става на 20 май преди 447 години

Автор: Десант

20 май 1570 г. картографът Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас. 

Той е член на влиятелната по това време фамилия Ортелий и пътува много из Европа - обикаля Нидерландия и в Германия, Франция, Англия, Ирландия и Италия.

Ортелий започва да работи като гравьор на карти и през 1547 г. става член на антверпенската картографска гилдия. Той предприема пътуване до Трир, Лотарингия и Поатие, заедно с Герардус Меркатор, и, вероятно под негово влияние, започва да се интересува от научна география.

В следващите години се заема със съставянето на атласа „Theatrum Orbis Terrarum”, с който остава известен в историята на картографията.

През 1575 г. Абрахам Ортелий е назначен за географ на испанския крал Филип II. С издадената от Плантен „Synonymia geographica” (1578), разширена по-късно под заглавието „Thesaurus geographicus” (1587, 1596), той поставя основите на критичния анализ на античната география.

Любопитен факт е, че в последното издание на тази книга Ортелий разглежда възможността за континентален дрейф, превърнала се в основна за геологията теория няколко века по-късно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки