ВМС отдадоха почит на загиналите моряци


ВМС отдадоха почит на загиналите моряци
19 Май 2017, Петък


Под звуците на корабна сирена от борда на моторен катер от състава на Пункт за базиране в Бургас във водата бе спуснат венец

Автор: Десант

Пред паметните плочи на Мемориалния комплекс в Пункт за базиране в Бургас днес, 19 май, се проведе военен ритуал и панихида в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг военни моряци, съобщиха от ВМС.

В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков напомни за събитията, довели до гибелта на 12-те военноморски миньори, загинали на 5 декември 1916 г. в района на село Свети Никола (дн. Черноморец) при обезвреждане на морска мина, на 15-те военни моряка от торпедоносеца „Смели”, загинали на 19 май 1943 г. на нос Акин, на 7- те военни моряка от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 г. и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от Созопол, загинал, спасявайки кораба от пожар и своите другари на 9 декември 1973 г.



Флотилен адмирал Чубенков подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред гибелта на военните моряци, отдали живота си за благото на род и родина. Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от Черноморец. Венци и цветя в памет на загиналите военни моряци бяха поднесени от флотилен адмирал Мален Чубенков, официалните гости, военнослужещи и цивилни служители от флотилията и от близките на загиналите моряци.

Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на загиналите моряци от торпедоносеца „Смели” на нос Акин в Черноморец. Под звуците на корабна сирена от борда на моторен катер от състава на Пункт за базиране в Бургас във водата бе спуснат венец, а на паметника бяха поднесени цветя в знак на преклонение към загиналите на 19 май 1943 г. военни моряци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки