Реставрират за атракция пернишки тролей ДАК-Чавдар


Реставрират за атракция пернишки тролей ДАК-Чавдар
16 Май 2017, Вторник


Сдружение изкупува стари електрически возила, за да ги пусне отново по улиците на София 

Автор: Десант

Ентусиасти искат да вдъхнат нов живот на старите тролейбуси в България. Няколко изоставени машини вече са подготвени за реставрация.

Преди време пернишки медии съобщиха, че е спасен за историята и последният в страната тролейбус ДАК – Чавдар, собственост на изпадналото в несъстоятелност дружество „Тролейбусен транспорт-Перник“ ЕООД. Той ще стане пътуващ музеен експонат. Спасителната мисия подема столичното Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, което обяви фондонабираща инициатива за откупуване на стари тролейбуси с цел да ги реставрира.

Доброволците от неправителствена организация работят в сътрудничество със столичния електротранспорт. Те очакват дарители да помогнат за спасяването на емблематичните електрически возила. „Нашата цел е да съберем 5 машини, 5 тролейбуса, които след като бъдат възстановени, да бъдат пуснати като атракционна линия по улиците на София”, обясняват инициаторите.

Конструкцията на тролея ДАК-Чавдар е произведена в Румъния, а електрическата система – в Ботевград. Този, който се е движил по улиците на Перник, вече е откупен и транспортиран до София, където скоро ще започне реставрацията му.

Идеята е през почивните и празнични дни тролейбусите да се движат из столицата като атракционни, и всеки желаещ да може да почувства тръпката да се повози в стар тролейбус.

Първият тролей идва в България през 1941 г. Допреди 30 години в 14 български града е имало тролейбуси. Сега само в 8 се използва този транспорт.

От модела ДАК-Чавдар са произведени над 100 броя, като 23 от тях са се движили по улиците на София от края на 80-те до края на 90-те години. Освен в столицата, тролейбуси от този модел са се движили в Перник, Пловдив, Казанлък и Варна.

Ако вкъщи случайно пазите документи, снимки, дипляни, свързани с тролейбусния транспорт в България, можете да ги изпратите на страницата във "Фейсбук" на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки