В Провадия решават на референдум за Солените минерални бани


В Провадия решават на референдум за Солените минерални бани
15 Май 2017, Понеделник


Допитването вкючваше и въпрос за възстановяване на родилното отделение - сега провадийки често раждат в линейките на път за Варна

Автор: Десант

Да се възстановят ли Солените минерални бани с функция „балнеолечение“ и да се запази ли болницата „Царица Йоана“ във вида й от 2010 г. - с родилно и хирургично отделение? На тези два въпроса отговаряха жителите на Провадия на първия местен референдум в общината, провел се в неделния ден, на 14 май.

Решението за провеждането му бе взето от Общинския съвет по предложение на инициативен комитет. За допитването бяха разкрити 43 избирателни секции.

Солените минерални бани в Провадия са единствени у нас заради лечебния ефект на водата, смесваща два извора – солен и минерален. Подобни характеристики имат само изворите в Карлови вари, Чехия, а експерти твърдят, че провадийската вода ги превъзхожда по четири показателя. Тя е включена в списъка на националното минерално богатство с две правителствени постановления – от 1992 и 1997 г.

До 90-те години на миналия век местният санаториум е привличал всяка година по 6000 души с опорно-двигателни проблеми, извършвани са близо 150 000 процедури. Балнеолечебницата е осигурявала много работни места за провадийци. Освен това водата е годна и за пиене и според изследванията лекува гастрити, колити, язвена болест, диабет в лека фрма, подагра и други болести на обмяната.

След 1998 г. сградите са изоставени, а двата тръбопровода, довеждащи водата до комплекса, са разрушени. Общината няма собствени средства да възстанови балнеолечебницата, а дори да се намерят пари за ремонт, трябва да се проектира и изграждането на тръбите – едната от сондажния извор Солената вода, другата от местността Ерека на 2 км от града, твърди кметът на Провадия Филчо Филев.

Референдумът трябва да реши и проблема с болницата в Провадия, която вече седма година е без родилно и хирургично отделение, а сега е заплашена от фалит. Най-близкият родилен дом е във Варна, която отстои на над 80 км от най-отдалечените села в Провадийско. Това носи здравен риск за местните жени, които сега често раждат или в линейките на път за Варна, или на кушетка в спешното отделение на провадийската болница.

Предстои в близките дни да станят известни редултатите от допитването.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки