НИМ вади за 24 май най-ценните си икони с изображения на светите братя


НИМ вади за 24 май най-ценните си икони с изображения на светите братя
11 Май 2017, Четвъртък


Камерната композиция, посветена на Деня на старобългарската писменост и култура ще включва и безценни ръкописи, съхранявани в музея

Автор: Силвия Горанова

Националният исторически музей отбелязва Деня на старобългарската писменост и култура с камерна експозиция, включваща едни от най-ценните български ръкописи и икони с изображения на светите братя, съхранявани в музея.



Денят на светите равноапостоли Кирил и Методий - 11 май е празник, утвърдил се в периода на Българското възраждане, когато се засилва и интересът към изобразяването на първоучителите в икони и стенописи.

Това е празник на светлината-слово, на ведрия път на знанието и на културната идентичност на българския народ. 



Изложбата представя многоликата кирилица, съхранена в ръкописи като Боянския псалтир от XIII век, „Часослов” на Софроний Врачански от XVIII век, „История славянобългарская” на Паисий Хилендарски в преписа на Тодор Пирдопски от 20-те и 30-те години на XIX век.

Иконите в експозицията допълват облика на писаното слово, с различната страна на почита към Кирил и Методий и техните ученици.

За първи път се показва копие на иконата на „Свети Седмочисленици”, на която е изобразено успението на Св. Ангеларий и св. Горазд, и чийто оригинал се съхранява в Иконографския музей „Онуфрий” в Берат, Албания.

Експозицията е отворена за посещение от 11 май до 31 май 2017 г., съобщава директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.




В категории: Новини , Духовни средища , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки