В Дряново ще изграждат Архитектурен парк „Камъкът – вечен“


В Дряново ще изграждат Архитектурен парк „Камъкът – вечен“
Снимка: Община Дряново
09 Май 2017, Вторник


На церемонията за посвещаване в майсторство абитуриенти от строителните гимназии в страната получиха престилка и дървено куфарче с инструменти

Автор: Десант

В Дряново положиха основния камък за изграждането на Архитектурен парк „Камъкът – вечен“. Мястото се намира в непосредствена близост до моста на Колю Фичето.

Това стана по време на втората поред среща на абитуриентите от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната, която тази година мина под мотото „Достойни наследници на майстор Колю Фичето“.

На събитието, провеждащото се под патронажа на Камарата на строителите в България и в партньорство с Исторически музей, присъстваха младежи от строителните техникуми в Габрово, Шумен, Велико Търново, Бургас и Плевен.

Събитието цели завършващите да бъдат посветени в традицията, да пазят и популяризират професията строител, която съчетава престиж, гордост и талант. Да имат самочувствие и увереност, че са избрали образование, което ги прави значими и нужни на обществото.

Учениците поставиха в земята послание за поколенията и си обещаха, че ще се връщат тук през годините.

Най-впечатляваща за тях ще остане церемонията за посвещаване в майсторство. На нея те първо научиха как това се е случвало някога и как самият майстор Колю Фичето заслужава признанието за майстор-строител.

Дряновският кмет инж. Мирослав Семов връчи на всеки завършващ майсторска престилка и дървено куфарче с инструменти, изографисано с лика на Колю Фичето.

Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово отправи предизвикателство към младите хора, като обяви конкурс „Архитектурата на Възраждането – представи, идеи и мечти“, който ще им даде възможност за професионална изява.

С цел подкрепа на идеите им и по-успешна реализация Областен информационен център –Габрово им представи настоящите възможности за европейско финансиране и подкрепа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки