Болница в Пловдив прилага терапия при множествени костни метастази


Болница в Пловдив прилага терапия при множествени костни метастази
01 Май 2017, Понеделник


УМБАЛ „Свети Георги“ вече разполага с нов сектор за метаболитна брахитерапия

Автор: Десант

В Клиника по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ вече се извършва метаболитна брахитерапия. Там се откриват три нови помещения, т. нар. „активни легла“, в които ще се провежда лъчелечение с радиофармацевтици на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза.

Терапията ще се прилага и при множествени костни метастази, обясни началникът на клиниката д-р Мария Влайкова.

Новите „активни легла“ ще изолират настанените в тях от останалите пациенти. По време на всеки от сеансите медицински екип ще извършва видеонаблюдение и проследяване в реално време.

Изолирането е необходимо, защото пациентите приемат радиоактивни препарати – радиофармацевтици. Последните представляват комбинация от радиоизотоп и помощно химично съединение, които заедно постъпват в човешкото тяло и се натрупват избирателно по пътя на естествения метаболизъм.

Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената в България, която разполага с кибернож – роботизирана стереотактична радиохуриргия,  2 мултимодални линейни ускорителя, 3D и 4D компютър томографи.

Двата високотехнологични апарата за лъчелечение са напълно взаимнозаменяеми, така че във всеки един момент, при евентуална  неизправност на единия, другият може да поеме всички пациенти.

При ежедневно натоварване на двата линейни ускорителя преминават по 100 пациенти дневно. КЛЛ е единствения лъчетерапевтичен център в Южна България, в който се облъчват и деца, каза д-р Влайкова.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки