Книга разказва за "Бохемските кафенета на соца"


Книга разказва за "Бохемските кафенета на соца"
26 Април 2017, Сряда


Изданието разкрива ролята на „Кристал“, „Кравай“, „Яйцето“, „Феята“ и „Бразилия“ като артистични средища в София

Автор: Десант

Как е протичал животът в местата за срещи между българските интелектуалци преди да настъпят демократичните промени у нас - това разкрива книгата на журналистката Мариана Първанова "Бохемските кафенета на соца", чиято официална премиера ще се състои на 27 април (четвъртък) от 18,00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата.

Изданието разкрива ролята на „Кристал“, „Кравай“, „Яйцето“, „Феята“ и „Бразилия“ като артистични средища в София. Авторката тръгва по стъпките на най-легендарните софийски кафенета от 1944 г. и стига до 1989 г., за да установи, че те са поне 40 на брой.

Най-ценното е, че думата имат самите творци – Кирил Маричков, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Стефан Илиев-Чечо, Емил Попов, Дамян Обрешков и още много други, чиито спомени за това кои са били любимите им места за творчески срещи изпълват страниците на "Бохемските кафенета на соца".

Проектът е осъществен със съдействието на програма „Помощ за книгата” на културното министерство.

Както уточняват издателите, идеята за книгата възниква от понятието „литературните кафенета“ на Европа. Има ги във всички стари европейски столици и са свързани с традицията на писатели, поети, театрали, критици, художници, артисти и музиканти да се събират на по чашка от ободрителната тапитка или питие в определени заведения.

Тази традиция е жива и до днес и задължително намира своето отражение в туристическите пътеводители на Виена и Париж, Мадрид и Мюнхен, Прага и  Краков.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки