Урановите находища на България още напомнят за себе си


Урановите находища на България още напомнят за себе си
23 Април 2017, Неделя


Страната ни е на 5 място в Европа по залежи от радиоактивния елемент

Автор: Диана Славчева

В последните дни, покрай изскочилия във водата на Хасково, Велинград и Първомай уран, някак се присетихме, че страната ни е богата на негови находища. 

До преди 1992 г., когато правителството на Филип Димитров с Постановление 74 на Министерския съвет слага край на уранодобива у нас, според известните данни в България е имало 48 действащи уранови рудника и около 30 находища в процес на проучване и разработка. Тогава се е смятало, че страната ни е на 5 място в Европа по залежи от радиоактивния елемент.

Залежите от него са навсякъде. В Родопите те са съсредоточени около Елешница, Доспат, Смолян и Велинград. В Тракийската низина – край Стряма и Раковски около Пловдив, Ямбол и Тополовград. Уран се среща и в Монтана, Симитли, Сливен и Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Силистра, Варна и Добрич. 

Добитата суровина се е преработвала в завода в Бухово, известен по времето на соца като "Редки метали".

Много от местата с богати залежи на уран са известни туристически дестинации и на хората, които ги посещават, и през ум не им минава, че стъпват в потенциално опасни зони.

Южно от Мелник например, само на 2 километра от екзотичното градче, известно с причудливите си пясъчни пирамиди, край близкото село Лозеница се намира шахтата на старата мина "Мелник". Бетонните капаци и арматурата, затварящи шахтите, са разбити или откраднати още преди години.


Урановата мина край село Лозеница в района на Мелник


Затворената уранова мина "Пробойница" пък е близо до гара Лакатник в живописния Искърски пролом. Районът масово е посещаван от планинари, пещерняци и катерачи и е любимо място за разходки на много софиянци. Забоите на рудника са само на 1-2 километра от катерачните маршрути, пещерите и туристическите пътеки. Маркировка, обозначаваща, че в близост има уранова мина и повишен радиационен фон, обаче никъде не се вижда.


Изоставената мина "Пробойница"

Радиоактивните отпадъци от хвостохранилищата на мина «Росен» пък с години са зауствани директно в залива Вромос на Черно море, намиращ се южно от нос Атия край популярното курортно градче Черноморец.


Заливът Вромос

Уранът там е открит в различни хоризонти, заедно с медната руда и част от него след отделянето му при флотацията е постъпвала в хвостохранилища, откъдето се е изливала направо в морето. Заливът неведнъж бе затварян за плажуващи, но забранителните табелки много скоро биваха премахвани и всяко лято там безгрижните курортисти продължават да опъват палатки и чадъри.

През 1998 г. с пари по програма ФАР бе извършена рекултивация на замърсените участъци, като част от пясъка на Вромос бе изгребан, а брегът бе засипан с чиста пясъчна фракция. Но през годините морските вълни продължиха да изнасят обратно на сушата тежките минерали от дъното на залива и се налага плажът периодично да се рекултивира. В последните години няколко пъти се чуваха планове това да бъде извършено, но до реални действия така и все още не се е стигнало.

На 15 км от зимния ни курорт Банско пък се намира Елешница, която дълго време се слави като урановия център на страната ни. Освен че тук се е добивала рудата, в местния завод „Звезда“ се обогатявал добитият от нея уран. Всичките количества от него са изпращани в тогавашния Съветски съюз, където са преработвани и от тях се е изготвяло горивото за АЕЦ „Козлодуй“, а излишъкът оставал като комисиона за СССР. 

Днес малцина си спомнят „радиоактивната“ слава на разложкото село. След като мината е затворена, през 2006 г. по програма ФАР се извършва рехабилитация на хвостохранилището и „пречистена“ Елешница тръгва по нов път – на привлекателна туристическа дестинация, като днес тя се слави със своите топли и лековити минерални извори.

Това е един хубав пример как зловещата слава на един уранов рудник може да остане завинаги в миналото. Но за съжаление, не навсякъде е така. И случаите в Хасково, Първомай и Велинград, покрай всичко останало, дискретно ни напомнят, че трябва да обърнем внимание на занемарените уранови рудници и да направим всичко възможно да запазим природата ни чиста, проявявайки отговорност и за здравето на хората.



В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки