Референдумът за златото в Трън ще е на 11 юни


Референдумът за златото в Трън ще е на 11 юни
23 Април 2017, Неделя


Жителите на региона ще решават дали общината да одобрява или не устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства

Автор: Десант

Местният референдум, на който ще се решава дали да се разреши добива на злато в Трън ще се проведе на 11 юни.

Въпросът, на който жителите на Трън ще отговарят, е: „Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“. Общинските съветници инициираха допитването по наболелия въпрос заради внесените подписки от различни сдружения, които са „за“ и „против“.

На 8 февруари 2017 г. Общинският съвет в Трън реши заедно с изборите за народни представители на 26 март да се проведе и местен референдум за добив на злато в региона, което по-късно бе отменено от областния управител заради процедурни пропуски.

Предложението бе направено, след като Сдружение „Трън“ се обяви против намерението на частна фирма да разработва тамошно златно находище. От организацията сезираха главния прокурор Сотир Цацаров относно издаденото разрешение за златодобив и направената поверка установи, че подписът на министър Нона Караджова е невалиден, тъй като е направен 17 дни преди да встъпи в длъжност като министър на околната среда и водите. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мария Райчева
23.04.2017 13:54:32
3
0
Не съсипвайте уникалната природа на това райско и девствеността кътче заради бизнес интереси. Природата е национално богатство и трябва да се запази за поколенията.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки