Заради повишения уран ще реорганизират водоснабдяването на Хасково


Заради повишения уран ще реорганизират водоснабдяването на Хасково
21 Април 2017, Петък


Питейната вода в града се доставя чрез водоноски, осигуряващи живителната течност от помпена станция „Войводово“


Към настоящия момент с цел защита на здравето на населението, органите на държавния здравен контрол при РЗИ - Хасково контролират изпълнението на всички препоръчани от междуведомствената работна група мерки по казуса с повишеното съдържание на уран във водата.

По решение от ВиК оператора питейната вода в града се доставя чрез водоноски, които осигуряват живителната течност от помпена станция „Войводово“, съобщават от Министерството на здравеопазването.

РЗИ - Хасково осъществява контрол и на водата, доставяна чрез водоноски, както и контрол на процеса на тяхното почистване и дезинфекция, успокояват от ведомството.

Във връзка с решението на междуведомствената работна група и предоставените протоколи от анализите, извършени от ИАОС, от РЗИ- Хасково са връчени Заповед № РД-032-15/19.04.2017 г. и Заповед № РД-032-16/19.04.2017 г. на управителя на ВиК дружеството за спиране експлоатацията на двете помпени станции. В тази връзка предстои реорганизация на водоснабдяването на Хасково, след което ще бъдат взети нови проби за анализ на качествата на питейната вода на крана при потребителя.

От здравното министерство уточняват, че времето за провеждане на анализите от момента на вземане на пробата до излизане на окончателния резултат отнема две седмици при анализ на показател „естествен уран“ и от два до четири месеца за показатели обща алфа активност, обща бета активност, изотопен състав на радионуклиди и изчисляване на обща индикативна доза, на база на която може да се изготвя оценка на здравния риск.

Съгласно изискванията на чл. 9, ал. 1 на Наредба № 9 водоснабдителните организации и РЗИ ежегодно съвместно разработват програми за мониторинг на питейните води, които по обхват и честота отговарят на минимума изисквания на действащото европейско и българско законодателство.

Мониторингът се провежда по Зони на водоснабдяване (географски очертан район, в рамките на който се добива или разпределя питейна вода с приблизително еднакви качества, доставяна от един или повече водоизточници). Пробите питейна вода се взимат от крана при  потребителя, като във всяко населено място има минимум по два пункта.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки