Евтино румънско агнешко залива пазара ни


Евтино румънско агнешко залива пазара ни
12 Април 2017, Сряда


Не повече от 50% от месото за Великден е българско


Агнешко месо без документи от съседна Румъния залива българския пазар дни преди Великден. За това алармира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, цитиран от редица медии. Той дори поясни, че 200 лева на камион е комисионната, която трафикантите на месото плащат на митничарите, за да вкарат стоката в страната. Най-често в бусове се пренасят у нас живи агента, които се колят в складове и се продават като български.

"Това не е някаква тема табу и тайна. Знаят го и контролните органи, които сме ги информирали много пъти. Знаят го търговците, на които многократно им е обяснявано, че няма как българското агнешко да формира такава цена. Агнешкото през последните 2 години на живо е паднало с около 20%. А разходите не са паднали. Преди 3 години се купуваше между 5,50 и 5,80 лв живото агнешко и горе-долу оставаше нещо за производителя. В момента се търси на 4,50, 4,20″, допълва Зоров.

По неговите сметки, не повече от 50% от агнешкото е българско, останалата част е внос от Румъния и дори от Нова Зеландия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки