Как бе приготвена първата българска космическа храна


Как бе приготвена първата българска космическа храна
Пакетчета с български лиофилизирани храни, Снимка: littlebg.com
10 Април 2017, Понеделник


И кой е нейният създател

Автор: Гео Нешев

По времето, когато цялата страна се готвеше за звездния подвиг на първия български космонавт, имах щастието да посетя и Централната лаборатория по лиофилизация и криобиология към Института по месопромишленост в София и да се срещна с нейния ръководител ст. н. с. Цветан Цветков, к.т.н. - създателят на българската космическа храна. От него научих за подготвяните в лабораторията природни дарове от българската земя за аеронавтите и историята на една дегустация в Звездното градче.

„На 2 януари 1979 г.  започна подготовката на специфични български храни за космонавтите, които по време на съвместния полет да запазят своите биологични свойства и хранителна стойност. В подготовката участва и ръководената от ст.н.с. д-р Митана Маркова Секция по хигиена на храненето при Института по хранене на Медицинската академия.

Като основен метод за приготвяне на включените в набора храни се използва методът на сублимационното сушене, притежаващ съществени преимущества пред всички други известни способи за консервиране на храни. При него бе осигурена крайна влажност до 8 %, което позволява консумирането им в този вид или след добавка на вода.

В продуктовия набор бяха включени: овче сирене, кашкавал от овче мляко, праскови, кайсии и ягоди. Имаше още и два вида конфитюр – от ягоди и малини, лютеница в малки консервни кутии и шоколад на малки блокчета, така че да има възможност да се изконсумират наведнъж“ – поясни тогава Цветан Цветков.

После разказа, че месец преди разговора ни  нашите учени посетили Звездното градче и представили на космонавтите там приготвения от тях продуктов набор в окончателно готов вид. „Вашата космическа храна ме върна отново към онова време, когато имах възможност да вкуся натуралните български продукти. Тя ще приближи космонавтите до земните условия на живот“ - отбелязъл тогава руският космонавт Георги Береговой.

„На тази среща – продължи Цветков – бе обсъдено участието на нашата страна в редовната доставка на български специализирани хранителни продукти за космическите полети, и то за по-продължителните от тях“.

Любопитни подробности:

* България е третата държава, след САЩ и Русия, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса.

* В процеса не се използват ароматизатори, оцветители или консерванти. 

* На лиофилизация могат да се подложат само свежи продукти. Например съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им.

* За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента.


В категории: Новини , Нова история , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки