Възрожденски щампи и йерусалимии показват във Варна за Великден


Възрожденски щампи и йерусалимии показват във Варна за Великден
Снимка: ГХГ "Борис Георгиев" - Варна
10 Април 2017, Понеделник


Подбраните музейни експонати са донесени от българските хаджии при поклонението им по светите места на древна Палестина

Автор: Десант

Една от най-богатите колекции от възрожденски щампи е притежание на Варненския историко-художествен музей. Тя наброява почти 400 екземпляра.

В навечерието на Великден, на 10 април, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна се открива изложбата „Възкресение. Щампи и йерусалимии от РИМ – Варна“, представяща избрани образци на религиозното православно изкуство - щампи или хартиени икони от XVIII - XIX в. в техника на гравюри върху мед.

„Иконографските сюжети от щампите са идентични със сюжетите на големите божигробски пана, наречени йерусалимии (популярни в литературата като ерусалим, ерусалимка) или Проскинитарион. В превод от гръцки това означава предмет за поколонение, а самият поклонник проскинитарий тук, на Балканите, е наричан хаджи. Това е почетно звание за поклонник, идващо от арабски език, и у нас е смятяно за благородническа титла“, обяснява изкуствоведът Пламена Димитрова – Рачева, директор на галерията.

През 1970 г. фондовете на отдел Възраждане на варненския Регионален исторически музей се обогатяват с необикновенна находка. По време на реставрационните работи по една от възрожденските сгради на Варна на тавана са намерени близо 250 щампи. Състоянието им е плачевно - те са изгнили, изядени от молци, замърсени с различни петна. Част от тях се предават за реставрация в София, а останалите постъпват в реставраторското ателие при музея.

Те представят по великолепен начин християнското изкуство от втората половина на XVIII и XIX в. в трите свещени за православните християни центрове - Йерусалим, Света гора на Атон и Синай.

Подбраните музейни експонати са донесени от българските хаджии при поклонението им по светите места на древна Палестина. Експонатите са със сакрален характер и носят данни за мястото на създаването си, както и истории и свидетелства за светостта на техния образ и същност.

Целта на изложбата е да представи образци на култовото изкуство по време на българското Възраждане, които показват молебствените пътища на българското хаджийство.

Изложбата ще може да се разгледа до края на април.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки