Някога в града на хумора имало касапница "Милосърдие" и тенекеджийница "Тишина"


Някога в града на хумора имало касапница "Милосърдие" и тенекеджийница "Тишина"
Снимка: Етнографски музей на открито "Етър"
08 Април 2017, Събота


Обущарницата на габровеца Иван Донкин се наричала "Санаториум за болни галоши и шушони", а Гичо Тюлюмбаков обслужвал своите клиенти в бръснарница "Гумени глави"

Автор: Десант

Знаете ли, че в началото на ХХ век в Габрово имало тенекеджийска работилница, която се наричала "Тишина". Неин собственик бил Тодор Бозов.

Касапницата на Петко Петков пък носела галещо ухото име "Милосърдие".

Обущарницата на Иван Донкин се наричала "Санаториум за болни галоши и шушони". А Гичо Тюлюмбаков обслужвал своите клиенти в бръснарница "Гумени глави".

Автентичните цитати от наименованията на някои от фирмите на габровските занаятчии, описани в "Истински габровски шеги", бяха припомнени от ЕМО "Етър" по случай Международния ден на хумора и шегата и организираните от етнографския музей на открито край Габрово Европейски дни на художествените занаяти.

По време на форума бе проведено обучение по грънчарство и плъстене и изработване на изделия от плъсти. Имаше и базар на ученици от училищата по изкуството и културата към Министерството на Културата, в рамките на инициативата „Сектор АРТ” и базар на ЕМО „Етър” с изделия от гайтан, занимателни книжки и материали за рисуване за деца.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки