Какво се случва зад стените на интерната в Драгоданово


Какво се случва зад стените на интерната в Драгоданово
08 Април 2017, Събота


Досегашният директор е сезирал за нередностите районната прокуратура в Сливен

Автор: Диана Славчева

В СПИ „Христо Ботев“ в сливенското село Драгоданово са настанени деца, влезли в конфликт със закона, на които е наложена възпитателна мярка от българския съд.

Години наред върху покрива на социално-педагогическия интернат стърчат антени на интернет доставчика –„Ирадеум“- Сливен, без фирмата да плаща наем на учебното заведение.

Досегашният му директор Стефан Иванов, който от 1 март напуска поста по здравословни причини, все пак успява да договори поне интернетът да се доставя безплатно на училището. Но той е притеснен, че наличието на тези антени е абсолютно противопоказно за здравето на децата.

По време на директорството си Иванов се натъква и на много други нередности в интерната, за които в края на март е сезирал районната прокуратура в Сливен.

Едно от тях е изпълнението на проекта по Оперативната програма за човешки ресурси от 2011г. Схема за безвъзмездна финансова помощ BG051P001-4.1.04.“Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности“ на стойност 184 290,27 лева.

„Просто никаква информация нямах и нищо не ми се казваше какво се е правило от подизпълнителите на проектите Фондация“ФИЦЕ“ с ръководител Дашенка Кралева София и УНИЦЕФ с представител Мая Грозданова. Никаква следа, никакъв резултат от тяхната дейност в интерната. Само някакви слухове витаеха – например, че дървената беседка в двора е изградена срещу... 35 000лв.!

Уж са правени много дейности по проекта, но насреща няма никакъв резултат, а само едни бедни, полугладни, дрипави и гневливи деца“ – възмущава се Стефан Иванов.

Той наблюдава редица примери за семейно управление на учебното заведение. Новоназначеният директор Любен Филипов например е братовчед на съпруга на бившата директорка Павлина Иванова. „Това е недопостимо, и е  конфликт на интереси и предпоставка за нови злоупотреби на гърба на децата“ – категоричен е Иванов.

Той заварва по време на управлението си кабинета по информационни технологии без нито един коомпютър! А се знае, че по-рано е имало, но така и не успява да разбере къде е изчезнала техниката. Благодарение на свои лични контакти Иванов успява да осигури от дарители 11 компютърни системи, с които учениците започват да провеждат реален учебен процес.

Случващото се в СПИ „Христо Ботев“ в Драгоданово е поредният пример, че има нещо гнило в българските интернати и въобще в образователната ни система. И е крайно време прокуратурата да се задейства, за да се сложи край на безобразията в тези институции.


В категории: Новини , Разследвания

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
пепи
25.05.2017 21:04:01
0
0
директора се ебе в гъза
3
цвята
25.05.2017 21:00:24
0
0
ебете се с децата
2
цвята
25.05.2017 21:00:17
0
0
ебете се с децата
1
Детайлен мароз
18.04.2017 11:29:59
0
0
Да им го начукам на тия дето много са се загрижили за тия "деца" ваш'та мама продажна
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки