Предложиха Мария Гигова за награждаване с орден „Стара планина“


Предложиха Мария Гигова за награждаване с орден „Стара планина“
05 Април 2017, Сряда


Тя е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971, 1973). Постижението й е вписано в Книгата на рекордите Гинес

Автор: Десант

Служебното правителство предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина“ –първа степен, Мария Гигова за нейните изключително големи заслуги за развитието на спорта.

Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971, 1973). Постижението й е вписано в Книгата на рекордите Гинес.

Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на МФГ и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и бивш председател на федерацията. Тя е била член на Изпълнителния комитет на Европейския съюз по гимнастика и на Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на Република България.

Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г., автор е на илюстрираната книга „Лаври от красота” (1988 г., Япония) и главен редактор на списание „Красота” (2002-2004).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки