Герджиков към българката на годината Ваня Велкова: Заслужено ви се прекланям


Герджиков към българката на годината Ваня Велкова: Заслужено ви се прекланям
04 Април 2017, Вторник


Носителката на престижната награда на Държавната агенция за българите в чужбина е преподавател по български език в Берлин

Автор: Десант

Министър-председателят Огнян Герджиков се срещна с Ваня Велкова, преподавател по български език в Берлин, носител на наградата на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината 2016“.

Премиерът я поздрави за отличието, което се връчва на българки, работещи зад граница, със значителен принос за популяризирането на българската култура и традиция по света.

Ваня Велкова запозна проф. Герджиков с инициативите, успехите и целите на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) – най-голямата българска неправителствена организация зад граница, в която членуват над 200 български неделни училища.

Акцент в разговора бе петицията на АБУЧ за признаването на националните езици в Европейския съюз за матуритетни в училищата на общността.

Петицията бе стартирана през 2016 г. с подкрепата на български евродепутати и през март 2017 г. бе внесена в Европейския парламент с над 3 хиляди подписа. Премиерът оцени високо инициативата на Асоциацията и подкрепи призива представители на изпълнителната власт и той лично да се присъединят към нея.

„Винаги се чувствам горд, когато се срещна с добри практики като вашата“, каза премиерът. Той апелира за популяризиране на работата на Асоциацията. „Трябва да я даваме за пример, заслужено ви се прекланям“, заяви проф. Герджиков.

Ваня Велкова информира министър-председателя за дългосрочните цели на АБУЧ – създаване на Вазов институт за популяризиране на българския език зад граница и признаването на българските неделни училища в чужбина като субект в Закона за предучилищното и училищното образование.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки