В шуменското село Мараш се радват на минералния извор


В шуменското село Мараш се радват на минералния извор
Снимка: topnovini.bg
01 Април 2017, Събота


Преди години е установено, че водата е с показатели като тази в чешките Карлови вари

Автор: Десант

След като в продължение на 20 години сондажът за минерална вода в шуменското село Мараш стоеше консервиран, днес целебната течност блика отново. Той бе разконсервиран от геоложката фирма „Геология, проектиране и проучване”.

Както съобщават от topnovini.bg местните жители не спират да се тълпят край извора. Някои си пълнят туби с вода, други с носталгия към отминалите години влизат направо в басейна.

Водата бликва за първи път през 1976 г. при проучвания в търсене на нефт. Вместо това обаче сондьорите попадат на минерално находище. След няколко години, инициативен комитет минава от къща на къща и събира по 10 лева от хората и така лековитата течност е отведена до басейн, изграден от войници, дошли тук, за да коригират коритото на река Камчия.

Когато вестта се разчува, в Мараш започват да прииждат хора от цяла България. Изворът се посещава в онези години от по 500 души на ден. Установено е, че водата помага за 16 зaбoлявaния на oпopнo-двигaтeлeн aпapaт, гинeĸoлoгични, cтoмaшнo-чpeвни и други, дори я сpaвнявняват по лековитост с тази в чешките Kapлoви вapи.

Направени са съблекални и душове. Но след това  частна фирма за оранжерийно производство слага ръка на извора и не след дълго от фирмата разрушават сондажа.

Сега марашченци отново хранят надежди селото им да стане курортно и в него да се развие модерен спа туризъм.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки