Двама прокурори на мушката на Цацаров заради непристойно поведение


Двама прокурори на мушката на Цацаров заради непристойно поведение
Прокурор Райна Бачева
14 Март 2017, Вторник


Започва дисциплинарно производство срещу Райна Бачева от РП-Благоевтрад, ходатайствала пред охранителна фирма за работа на приятеля й. Районният прокурор Чавдар Чавдаров от Кърджали пък бе спипан с бракониерски улов на 40 кг риба

Автор: Силвия Горанова

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе второ предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева – прокурор в Районна прокуратура гр. Благоевград за допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт.

Предложението се основава на резултати от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на гражданин за недопустимо поведение на прокурор Бачева.

В края на 2013 г. прокурор Райна Бачева позвънила на служител в охранителна фирма в гр. Благоевград, представила му се и му разпоредила да се яви при нея незабавно. Поискала от него да ходатайства пред собственика на охранителната фирма да бъде назначен на работа неин приятел.

Охранителят отговорил, че решенията за назначенията на служителите зависят единствено от собствениците на охранителната фирма. Този отговор предизвикал гнева на прокурор Бачева.

Със заплашителен и нетърпящ възражения тон тя заявила: „Настоявам този човек да започне работа при вас. Ако трябва ще извикам и шефа ти. Нали знаеш какво работя ? По-добре е да си помагаме. Колелото се върти, сега аз те моля за услуга, но утре може ти да стигнеш до мен. Тогава ще си спомня, че ти, точно ти, не си ми свършил работа, затова по-добре да я свършиш тази работа. Имай предвид, че ние работим с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че ти си на улицата, а не твоите шефове. По залите се срещаме с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че всеки ваш случай първо минава през прокуратурата, за да стигне до съда. Нали знаеш, че от мен зависи дали ще се стигне до съда?“

След тази реакция, охранителят обещал, че ще ходатайства за назначаването на приятеля на прокурор Бачева и си тръгнал.

В продължение на две седмици след този разговор, прокурор Райна Бачева ежедневно по три пъти на ден му се обаждала на известния й мобилен номер, за да пита какво е направил по поставената му задача. Едновременно с това осъществила контакт и с управителя на охранителната фирма пред когото отново настояла приятелят й да бъде назначен на работа.

Приятелят на прокурор Бачева бил назначен в охранителната фирма, но около една година по-късно, след като Бачева и приятелят й се скарали, тя осъществила контакт със служител на охранителната фирма и този път поискала приятелят й да бъде уволнен.

Думите й били: „Аз го назначих, аз ще го махна!“ Разговор с такова съдържание Бачева провела и със служител на фирмата, заемащ ръководна длъжност, когото също повикала в кабинета си в РП-Благоевград. На този служител прокурор Бачева категорично заявила, че трябва да намери начин и да уволни бившия й вече приятел на всяка цена.

През пролетта на 2015 г. прокурор Райна Бачева отново се обадила на служител на охранителната фирма, на когото пък му казала, че вече е възстановила отношенията си с приятеля си и ,,Не искам оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин“.

Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор Бачева, се казва в прессъобщение от прокуратурата.

По-рано днес стана ясно, че по разпореждане на административния ръководител на Районна прокуратура-Кърджали се извършва дисциплинарна проверка спрямо прокурор Чаврад Чавдаров.

Той пък пък бил спипан да бракониерства. Около 8,00 часа сутринта на 13 март, прокурорът бил спрян от служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Кърджали за проверка.

В личния му автомобил „Нисан“ те намерили 38 кг. морунаж, 2 кг. речен кефал и 800 грама бяла риба, оплетени в 50 метра хрилна мрежа.

От РП-Кърджали уточняват, че Чавдаров изпълява длъжността зам.-ръководител на Районна прокуратура, но е отпуск по болест от 20 октомври 2016 г.

По случая тече проверка, след приключването й, в зависимост от резултата, материалите ще бъдат изпратени, на основание чл. 310, ал. 1, вр. чл. 311, т. 3 от Закона за съдебната власт, на прокурорската колегия във ВСС по компетентност, като орган, който единствен може да налага дисциплинарни наказания на административните ръководители и техни заместници.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки